橙新聞

港女講女

九十後死港女,戀愛大過天,持愛行兇,希望用閃光彈救地球。

【港女講女】婚姻不會讓你愛上任何人

文:港女友

最近阿嬌離婚,呢單新聞令我最有感受係賴弘國話阿嬌講過「我以為婚後會慢慢愛上你的」,實在令我驚嘆阿嬌原來依然好傻好天真,竟然會覺得婚姻可以令人日久生情。

【港女講女】婚姻不會讓你愛上任何人

(資料圖片)

唔知點解好多人都覺得婚姻係可以改變好多事,可以令一個唔愛你嘅人愛你,可以令自己愛上一個唔係咁愛嘅人,可以令一個不停偷食嘅人浪子回頭,可以令一個唔成熟嘅人長大⋯⋯好多人都覺得婚姻呢條路可以將一個人由壞變好,將一段感情由差變好。但我一向都唔相信婚姻有呢種咁神奇又美好嘅功能。

婚姻的確可以將一段美好嘅愛情昇華,將兩個相愛嘅人晉級為家人,婚姻無疑係種錦上添花,但絕對唔係愛情救藥,千祈唔好妄想婚姻會拯救到你嘅愛情。正如我成日都叫人唔好諗住靠生仔去拯救愛情,唔好以為有咗小朋友,對方就會更愛你,更生性,更專一⋯⋯不停將更多責任加落兩個人關係入面,並唔一定會令人變好,有時呢啲責任太重,反而更加容易拖跨一段感情。

【港女講女】婚姻不會讓你愛上任何人

(資料圖片)

其實我哋已經從盲婚啞嫁嘅年代進化到自由戀愛時代,所以大家又何必要逼自己去湊合呢?哪管係對方唔愛你,定你唔愛對方都好,既然如此,何必勉強?

責編:EK

編輯:Hin

編輯推薦

【港女講女】伴侶手機我勸你不要看

最近周揚青同羅志祥單野令好多人都討論,究竟應唔應該check另一半手機。有人就話「如果身無屎,怕咩人睇?」,另一方面有人就話「如果有足夠信任,點解要check? 」而我由好耐以前已經覺得好奇心殺死貓,另一半手...

2020-05-07 17:10

【港女講女】出軌的人往往都心存僥倖

最近睇緊講背叛嘅《夫妻的世界》,再加上小豬出軌事件,令我同身邊朋友都不停討論出軌嘅睇法。一個男性朋友同我講:男人出軌大多都係抱住僥倖嘅心態,總係覺得自己會係比較聰明同幸運嘅一個。

2020-04-30 12:18

【港女講女】婚姻和拍拖是兩碼子的事

最近我追緊韓劇《夫妻的世界》,講一對夫妻因為男方出軌被發現,兩個人被愛變恨嘅故事。當中有人問女主角點解唔即刻離婚?女主角話因為婚姻唔係拍拖,並唔係咁簡單。的確,睇呢套劇令我更加明白婚姻唔只係愛情,...

2020-04-25 10:41

熱門評論

已複製連結