橙新聞

做生意自資出歌 何弘軒:希望啲錢唔會掟晒落鹹水海

(影片由官方提供)

文:Pearl

已經有兩年沒有推出新歌的何弘軒(Alan),這段時間一直在裝備自己,作曲、練歌和做生意。儲到積蓄後,Alan將血汗淺投資在音樂上,新歌《初生圓》由籌備到錄音,拍攝MV、宣傳,都是他自資的。

做生意自資出歌 何弘軒:希望啲錢唔會掟晒落鹹水海

何弘軒做生意自資出歌。

拍攝《初生圓》當日,一直在下雨,原本希望拍外景的Alan,唯有改變策略,他說:「其實本身喺室外拍攝,但我哋係雨神嚟嘅,每一次拍外景都會落大雨。今次仲誇張,連續三個星期都一直落大雨,所以我哋最後都搵咗一個室內景拍攝新歌MV。呢首其實係幾輕快同Sweet嘅歌,但MV裡面係冇女主角嘅,只得我自己一個。」

做生意自資出歌 何弘軒:希望啲錢唔會掟晒落鹹水海

Alan笑言每一次拍外景都會落大雨。

MV找來很多演員參與拍攝,他們會演繹發生在社會上一些比較黑暗、邪惡的事如貪婪、打架、偷窺裙底等,很多社會上不太好的事,都會出現在這個MV內。問他今次自資出歌,投資了多少,他笑言:「拍攝MV同宣傳,我諗都花費咗六位數字,希望大家可以支持我嘅新歌,支持我呢個少少夢想,希望啲錢唔會掟晒落鹹水海。」

Alan說,《初生圓》是他的成長三部曲第一個階段,「我對這個世界仍然很陌生,就算外面有幾邪惡、黑暗都好,但我依然會活喺自己的世界內,當中所有事物都係美好。稍後將會慢慢成長,去到而家呢個階段,所以大家就要密切留意我嘅成長三部曲。」

做生意自資出歌 何弘軒:希望啲錢唔會掟晒落鹹水海

Alan表示花了六位數在新歌上。

將兩年的積蓄花在新歌上,Alan的確是孤注一擲,他希望可以有好成績,因為在香港做音樂真的不容易,所以希望香港的朋友可以支持本土音樂。

責編:林偉德

編輯:Pearl Lo

編輯推薦

吳海昕為拍攝手腳瘀傷 駱振偉周國賢鬥大汗

吳浩康、周國賢、吳海昕、楊尚友、騎振偉於炎炎夏日現身南生圍,為劇集趕工,當中涉及不少追趕場面,一眾演員都滿頭大汗。周國賢和吳浩康坦言自己頗大汗,為開工都要「頂硬上」:「開工唔諗太多啦,邊有舒服呀!...

2019-07-17 15:13

與內地經理人不和?Angelababy動真火:和你們無關

藝人楊穎(Angelababy)的內地經理人最近辭職並宣佈創業,恰巧她於昨晚上載「心靈雞湯」自勉,包括:「You live. You learn. You upgrade.」、「心要簡單,人要善良,別人怎樣對我,是我因果,我怎樣對別人,是我...

2019-07-17 14:10

失落出演貓王 有傳Harry Styles改投《小魚仙》王子一角

迪士尼拍攝真人版電影《小魚仙》(The Little Mermaid),不少網友極力反對由黑人女歌手Halle Bailey出演,但迪士尼出手力撐,似乎不會易角。而今日更傳出One Direction成員Harry Styles有意參演《小魚仙》王子一...

2019-07-17 14:41

熱門評論

已複製連結