橙新聞

有機會不能再做運動 余德丞痛哭:好似人生冇乜意義

文:Hin

藝人余德丞(Dickson)有份參與拍攝的節目《如果這樣生活》於昨晚播出,Dickson在去年8月踢足球後暈倒昏迷,情況一度危殆,幸好最後大步檻過,平安無事,如今他在節目中重提休克一事,透露醫生指他有機會不能再做運動,熱愛運動的他一度難過得忍不住痛哭。

有機會不能再做運動 余德丞痛哭:好似人生冇乜意義

講到可能冇得再做運動,Dickson傷心到喊咗出嚟(影片截圖)

Dickson認為運動佔了他人生的一大部分,甚至是其整個人生:「發生呢件事之後,醫生同我講話我有機會以後都唔可能做運動,嗰刻我聽到之後,表現出嚟好似冇乜嘢,但其實我心裏面係非常非常之難受。」接着Dickson更一度講到淚流滿面:「因為由細到大,由小學開始我都已經好鍾意做運動,所以我……我仲想可以喺球場上面搏命,如果真係冇得踢嘅話,好似人生就冇乜意義咁。」

有機會不能再做運動 余德丞痛哭:好似人生冇乜意義

(影片截圖)

有機會不能再做運動 余德丞痛哭:好似人生冇乜意義

仲話如果真係冇得踢嘅話,好似人生就冇乜意義(影片截圖)

雖然運動對於Dickson來說非常重要,但他坦言如果餘下的時間只能選擇生命或運動,他亦需要選擇生命:「因為你要對自己同屋企人負責任,所以一定要接受呢件事。」

有機會不能再做運動 余德丞痛哭:好似人生冇乜意義

但係如果得返生命同運動,佢都要選擇生命,因為要對自己同屋企人負責任(影片截圖)

責編:林偉德

編輯:Hin

編輯推薦

【澄清】余德丞強調跟蔡思貝只是好朋友

余德丞同蔡思貝經常「愛得高調」,仲成日喺社交媒體見佢哋Post合照,關係勁密切,外界一直傳佢哋係拖友,不過余德丞近日出席活動就話同蔡思貝只係好朋友

2019-02-25 09:51

【公開戀情?】高調放閃!余德丞同蔡思貝補祝生日定慶祝情人節?

藝人蔡思貝與余德丞(Dickson)合作旅遊節目《緬甸奇幻旅程》後傳緋聞,雖然二人沒有承認戀情,但關係撲朔迷離,他們甚至不避嫌以「情侶檔」身份出席活動搵真銀。

2019-02-14 11:59

宣布出院!余德丞承諾好好珍惜「第二生命」

藝人余德丞(Dickson)上月初踢波後不適昏迷入院,更曾留醫深切治療部,情況一度危殆,幸好他最後甦醒過來,經過治療後終在今日宣布出院!

2018-09-07 18:14

熱門評論

已複製連結