橙新聞

港女講女

九十後死港女,戀愛大過天,持愛行兇,希望用閃光彈救地球。

【港女講女】真正被愛,係唔需要搵證據去證明

文:港女友

有個女性朋友,同一個男仔一直好曖昧,兩個人嘅關係比朋友多啲,但又稱唔上戀人。呢種曖昧狀態已經超過一年,女仔試過明示暗示,希望個男仔可以有進一步行動,結束曖昧,升級做戀人。但係男仔一直拖字訣,從來無明確表示過自己嘅取態,態度曖昧。

而我哋一班朋友都一致覺得個男仔根本有心,個女仔只係花木蘭女兵,所以先會一直玩呢個曖昧遊戲。女仔聽到我哋意見之後,就一直會拋出一啲「證據」,例如:「我唔開心佢即刻打畀我呀!」「佢生日正日都約我呀!」、「佢對我好關心!」、「佢對我啲事都好上心㗎!」等等。然後我問佢「你講咁多係想說服我哋吖,定係說服自己?」

【港女講女】真正被愛,係唔需要搵證據去證明

(資料圖片)

當一個人真正被愛,係唔需要喺日常生活中拼命搵小事做例子去證明。唯有一個人都懷疑呢份愛嘅時候,先需要證據去說服自己。愛情,係唔需要證據。愛情唔係一張計分表、一張check list,唔係拎住張表對番對方嘅行為剔剔剔,就可以分析到對方愛唔愛你。當有一刻你有疑惑你要去搵證據嘅時候,就證明對方根本冇表現到足夠嘅愛,冇帶畀你有足夠嘅安全感。

【港女講女】真正被愛,係唔需要搵證據去證明

(資料圖片)

尤其係曖昧中嘅人,特別容易跌入呢個狀態,不停去放大對方做嘅小事,每個小動作,臉上嘅微表情⋯⋯都係想搵對方有一絲喜歡自己嘅證據。如果你感受得到,根本就唔需要刻意去搵。當你要如此落力去搵證據說服別人說服自己時,就證明,你內心根本感受唔到被愛。答案,你早已經搵到。

責編:林偉德

編輯:Pearl Lo

編輯推薦

【港女講女】邊個愛邊個多啲,重要咩?

愛呢樣野,從來都無對等,更加無得計算。如果你真係愛一個人,邊個愛邊個多啲又係咪真係咁重要?

2019-03-29 13:57

【港女講女】愛得太用力只會將對方逼得太緊

有啲人一拍拖就會「全程投入來愛你」,付出100%心機同時間去愛對方。但有時愛得太用力,往往會適得其反,愛得太用力會變成逼得太緊。

2019-03-22 13:42

【港女講女】唔好期待愛情會拯救你嘅人生

一個好嘅情人,一個愛你嘅人,佢哋嘅出現並唔係救世主式帶嚟奇蹟,你嘅生命同生活唔係一夜之間由零分變成一百分。呢種童話式嘅奇蹟,一個吻可以拯救生命嘅故事,都只係童話書入面出現。

2019-03-15 11:59

熱門評論

已複製連結