橙新聞

為做善事不遺餘力 李家鼎招攬「耆」才展霸氣

文:Hin

藝人李家鼎(鼎爺)日前拍攝一系列兩個新廣告,大推社會共融概念,他透露受到廣告邀請時二話不說便答應演出:「做善事當然不遺餘力!一啲都唔覺得辛苦,呢幾個慈善項目好有意義,廣告構思亦好有創意。」

其中一個廣告中鼎爺化身霸氣坐館,約見各路人士,招攬隱世高手,籌組神秘組織,而獲鼎爺接見的高手都有共通點,就是與鼎爺一樣身體壯健兼各有所長的40後退休長者:「你試問香港觀眾有邊個認為我70幾歲就唔適合上電視做節目,只要有心有力,不論幾多歲都可以發揮所長,唔好睇小呢班耆青,佢哋接受過專業小丑訓練後,個個都身懷各種意想不到嘅技能!」他還寄語退休人士要退而不休,像他一樣尋找興趣,活到老學到老,豐富自己人生之餘,更可以利用自己所長將快樂傳遞到不同的社區。

為做善事不遺餘力 李家鼎招攬「耆」才展霸氣

鼎爺擔任霸氣坐館,招攬40後隱世高手做小丑

為做善事不遺餘力 李家鼎招攬「耆」才展霸氣

鼎爺同一班耆青小丑大開派對,將快樂傳遞

另一個短片中,鼎爺一改霸氣本色,以溫暖爸爸、丈夫形象示人,大方為視障老伴尋找「小鮮肉第二春」— 導盲犬。鮮與毛孩做對手戲的鼎爺更大叫過癮:「故事講我家庭美滿,有女兒有老婆,偏偏我就要為有視障嘅老婆物色另一個伴,不過做到導盲犬嘅狗狗都又乖又聽話,又可以帶視障人士周圍去,保護佢哋做佢哋對眼,對手咁勁,我呢個老公都要退位讓賢!」

為做善事不遺餘力 李家鼎招攬「耆」才展霸氣

好少同毛孩做對手戲嘅鼎爺都大叫過癮

為做善事不遺餘力 李家鼎招攬「耆」才展霸氣

現實中得囝囝嘅鼎爺,今次喺廣告終於一試做「女兒奴」嘅滋味

責編:林偉德

編輯:Hin

編輯推薦

晒應采兒Jasper合照 陳小春一句「My My My」暗示老婆有咗?

一直揚言想生第二胎的藝人應采兒,最近不時被傳成功再度懷孕,雖然當事人一直沒有回應,但她的老公陳小春卻在昨日疑似洩密,暗示老婆有喜!

2019-01-04 15:59

IG粉絲人數信唔過?邊個TVB藝人「假粉絲」比例最高?

一個藝人人氣的高低,其社交平台的粉絲人數可以算是參考數據之一,然而每個粉絲都是真.粉絲?早前Plurk創辦人之一的Alvin Woon設計了一個聲稱可以分析出假帳戶的網站,據網站描述,針對某些標籤「秒like」帖子、...

2019-01-04 14:53

黃旼炫@NUEST IG相隔年半再「更新」 一個變動令粉絲崩潰

韓國限定男團Wanna One已於去年12月31日約滿解散,最後的合體活動為今個月24至27日的4場演唱會。成員們在Wanna One時期不能使用個人的社交平台,組合解散後姜丹尼爾及尹智聖隨即開設個人Instagram,而在原組合NU...

2019-01-04 12:26

熱門評論

已複製連結