橙新聞

【恭喜】鄧麗欣、周秀娜首次提名金像獎最佳女主角

今日2月6號正是公佈第37屆電影金像獎嘅大日子,聽完今次後選名單,令小編最期待嘅可以話係女主角嘅項目!

睇到今次金像獎的「最佳女主角」名單,除咗有劉嘉玲、張艾嘉同毛舜筠這班大前輩以外,還看到兩位首次提名的女星,所講嘅就係鄧麗欣(Stephy)同周秀娜!

(圖源:Stephy 鄧麗欣 臉書專頁)

唔講唔覺,今年係Stephy踏入影圈的第17年,她參演接近40部電影,可是都從未得到金像獎獎項提名,今次憑著電影《空手道》,演繹從為業權學空手道的女生,變成一個為了自己而奮鬥嘅空手道選手,除了花心思在演技上,她還要真身上陣演繹比賽場面,這個提名真的有血有汗!

(圖源: Chrissie Chau 周秀娜 臉書專頁)

至於周秀娜,深信唔少人對於佢依然有住一個「o靚模」嘅形象,其實佢早就脫離了這個標籤,投身銀幕發熱發亮,在這數年間拍過不少作品,直到今次她憑著電影《29+1》,在當中飾演快將踏入30歲嘅林若君,將女強人外剛內柔的角色演繹得相當仔細,難怪會獲得提名!

小編兩部電影都有入場睇,但對於要二揀一真係十五十六,大家又點睇?

責任編輯:李玥展

編輯:Wing

編輯推薦

【阿嬌結婚】陳冠希不雅照事件10週年 主角們各有各精彩?

不知不覺2008年爆出的陳冠希不雅照事件(艷照門),已經過去10週年。男主角陳冠希在香港娛樂圈消身匿跡,不過於內地和潮牌界似乎撈得風生水起,甚至自己開唱片公司為出唱片。前幾年Vice拍攝的紀錄片裡,他自信滿...

2018-02-01 14:51

66歲劉鑾雄再當爸! 香港女首富甘比3胎產女

富商劉鑾雄太太、現年37歲的香港女首富「甘比」陳凱韻,被指再產第三胎,在養和醫院為老公大劉誕下一女。

2018-01-31 17:42

【男士必睇】講嘢要小心啲?話你知 5句最惹怒女朋友嘅說話!

男女關係真係一門好高深嘅學問,無人天生係高手,所以好容易出事,男士們一句無心嘅說話,好容易就得罪女朋友啦,有個日本女生就拍片話大家知,最易激女友嘅5句說話。

2018-02-01 16:27

熱門評論

已複製連結