橙新聞

煲劇誌

潮流日韓劇新解讀

【日劇】石原里美新劇唔走可愛路線!做個解剖師?

講起石原里美,唔少人都會諗起佢喺日劇《朝5晚9》入面飾嘅一位可愛講師,不過佢其實早就跳出咗框框,今次仲飾演一位解剖師!

所講嘅就係TBS將喺明年1月12日推出嘅劇集《Unnatural》,由石原里美、井浦新、窪田正孝等主演,故事是講到日本增添了一個新部門,叫「不自然死因研究所」,專門為一些未知死因、非自然死亡的個案而設,部門在追查的期間發現個案係與醫療失誤、未知的病因有關,為死者找明真相的故事。

醫療劇聽起嚟好似有啲悶?大家唔需要擔心,皆因劇本係由《逃避雖可恥但有用》嘅編劇野木亞紀子撰寫,可說是信心的保證,女主角由結衣BB(新垣結衣)換成石原里美,會否繼續受歡迎就係未知知數。

女主角石原里美原透露很喜歡醫學主題的電視劇,而且又係很欣賞的編劇野木的原創劇本,所以非常高興。

好奇石原穿起醫袍會是怎樣的模樣?我哋就一起等一月嘅來臨啦!

責任編輯:李玥展

編輯:Wing

編輯推薦

【日劇】竹內結子做Sherlock!女版《福爾摩斯》2018年來襲

唔少推理迷都好鍾意睇懸疑片,當中一定包括福爾摩斯系列嘅劇集。聽聞日本都將會推出以福爾摩斯為主題嘅電視劇集,有啲咩特別?係竹內結子做女主角!

2017-12-01 15:55

【剛退伍】韓星李昇基復出作未出街 就話要再入軍隊?

被稱為「國民弟弟」的李昇基,在眾人千呼萬喚之下,終於在10月末退伍,不少人都好期待他回歸電視箱的作品《花遊記》,在播出之前居然聲言「如果…….我就再入伍?」

2017-12-15 17:45

【又翻拍】中國改編韓劇《Kill Me Heal Me》 網民:這是複製

好嘅劇本,有人欣賞係好正常嘅事,仲可能會引嚟其他地方嘅製作單位將它改編成當地嘅版本,至於成品如何就見人見智…話說最近改編經典韓劇《Kill Me Heal Me》的內地版就首播…

2017-12-15 09:42

熱門評論