橙新聞

最新文章

【港女講女】有種人就係鍾意做愛情悲劇主角

唔知大家身邊有無一種朋友,成日都好似活喺「愛情悲劇」入面。好似單戀永遠失敗金成日都做兵被friend zone、拍拖又遇人不淑、另一半永遠都對自己唔好⋯彷彿同幸福兩個字無緣,愛情路總係唔太順暢。

2020-02-14 16:44

【港女講女】都不是小孩子了,不如愛得坦白一點

有個認識嘅朋友,三十幾歲依然係A0,但佢並唔係萬物皆空唔渴望愛情,而係相反,非常非常渴望拍拖。認識佢以嚟,佢都分別都暗戀過好幾個女仔,但每次都係仲未表白就無疾而終,因為佢無信心、太怕醜嘅性格令佢永遠...

2020-02-07 15:51

【港女講女】選擇一個可以讓你坦白做自己的人

唔知大家年輕時有無試過鍾意一個人,然後令自己變成另一個人?

2020-01-31 16:15

【港女講女】一個會偷食嘅人,點都會搵到方法去偷食

有個女性朋友對自己另一半異常無信心,成日都覺得另一半會偷食,OT就覺得係同女同事有約、無聽電話就一定係做緊衰野⋯⋯於是佢對另一半睇得好緊,要求對方定時影相報到,又成日check住對方電話等等。

2020-01-24 13:35

【港女講女】學識改變態度,相處自然會變好

當我愈嚟愈大,我開始會羨幕街上仲會拖住手扶住大家行街嘅老夫妻,同時都開始覺得互相呼喝大家、見到對方會反哂眼嘅夫妻好悲哀。當然家家有本難念的經,兩夫妻經歷過咩故事無人知,但我總相信愈早開始建立好關係...

2020-01-17 16:33

【港女講女】辦一場長輩滿意婚禮唔難 做一個長輩喜愛嘅後輩先難

最近我同男朋友分別都幫手朋友搞咗場婚禮,有份幫手之後先發現搞一個婚禮好煩,而且婚禮絕對絕對唔係兩個人嘅事,而係兩個家族嘅事。當你嘅家族有幾繁複,麻煩就自然有幾大。

2020-01-10 16:17

【港女講女】只係識得圍住愛情轉嘅情人其實好可怕

最近同一個男性朋友傾起,發現大家都好怕一種情人,就係嗰種會成個人生圍住你轉,成個世界會得番你一個嘅情人。因為要承擔一個人整個嘅人生同生活,係一件非常大壓力同可怕嘅事。

2020-01-03 15:44

【港女講女】我們都不用跟隨大眾的「人生時間表」

長跑有一樣野係非常重要:切忌被其他人帶住自己嘅速度同步伐。人生亦一樣,最重要係跟番自己舒適嘅速度,成功嘅界線並唔係三十歲,何必太心急?

2019-12-27 13:48

【港女講女】真愛不是看不到你的缺點,而是他能體諒你的不足

我哋都唔係完人,每個人都有優點同缺點,每人都有自己可愛之處,亦有好多不可愛嘅地方,一個真正愛你嘅人,唔係睇唔到你嘅缺點,而係佢能夠體諒同接納到你嘅不足。

2019-12-20 16:58

【港女講女】有一種女仔覺得男仔老奉要幫女仔

好耐之前我有分享過我有一個港女朋友,幾個女性朋友再加埋佢本人嘅男朋友食飯,幾女一男情況下,佢叫佢男朋友埋單,仲同我哋講:「佢係男人,請女仔食飯應該㗎嘛」

2019-12-13 14:35

已複製連結