橙新聞

【逃犯條例】林鄭:作出不少個人犧牲 不能接受被指「賣港」

【逃犯條例】林鄭:作出不少個人犧牲  不能接受被指「賣港」
林鄭受訪時一度落淚。TVB電視截圖

【橙訊】立法會今日(12日)原定恢復二讀逃犯條例,引發激烈衝突,立法會大會亦告取消。網上流傳特首林鄭月娥專訪部份片段,林鄭承認修例有爭議是「毋庸置疑」,認為向市民溝通有用,但或者未能消除市民擔憂,並無任何「心虛」

她強調修例對於香港的裨益,至於修例是應該收回還是繼續推進,她說:「我哋嘅考慮係咁樣,呢件事有爭議性係無可置疑,解說同溝通係有用,但或許唔能夠完全消除呢啲擔心、或者係焦慮,或者係爭議性。」

她又以母親教導兒子來形容政府與青年人的關係:「如果青年人已經行咗、採取行動,都唔畀佢哋想要嘅嘢,咁又點呢?」作為母親的她續打比喻說,「如果我個仔都係咁,我每次都只係遷就佢,短時間內母子關係好好,但當小朋友成長,因為當時嘅任性,而我縱容佢呢啲任性行為,佢有後悔,點解當日阿媽唔提我?

林鄭月娥受訪時一度落淚,指自己對香港的愛,令她作出不少犠牲,她不能接受被指「賣港」,更引述自己「不理世事」的丈夫都指對「賣港」兩個字很有意見。她表示:「我同所有人一樣喺呢度(香港)成長,我對呢個地方嘅愛…令我作出唔少個人犧牲。」、「你知道我屋企有一位不理政事、甚至不理世事嘅老公林先生,佢對於呢個呢兩個字(賣港)都好有意見,但佢嘅講法,就係話,『你點可能賣港呢?但你真係有個問題,你做咗行政長官之後,你就賣咗個身畀香港。』」

責編:陳正偉

編輯:Li Yung

編輯推薦

【逃犯條例】特首辦及律政司收恐嚇電話 威脅政府撤回修例

政府修訂《逃犯條例》惹起爭議,據《星島日報》報道,特首辦9名不同職級的職員今日分別收到恐嚇電話,要求特首林鄭月娥在24小時內撤回《逃犯條例》及下台,否則會「燒死她的全家」。

2019-06-11 17:53

【逃犯條例】林鄭:政策聲明屬莊嚴承諾 同具法律約力

行政長官林鄭月娥出席行政會議前表示,保安局局長昨日已致函立法會主席,提交政策聲明確保落實額外保障措施,亦已就其中一項保障,即是將可移交罪行刑期提升至7年,向立法會提交政府修訂。她說,不將人權保障寫入...

2019-06-11 11:03

林鄭月娥:社會應考慮鼓吹激烈行為對年輕人有何好處

立法會明日恢復二讀《逃犯修例》修訂,有人在網上發起不同方式抗議,包括慢駛或堵路,亦有人發起「罷課」和「罷市」。行政長官林鄭月娥呼籲應該認真考慮是否要鼓吹激烈行為,對香港社會及青年人有甚麼好處,又指...

2019-06-11 10:32

熱門評論

已複製連結