橙新聞

【熱話】快餐店買雪糕打尖 港媽:我個仔肚餓唔通由得佢咩

【熱話】快餐店買雪糕打尖  港媽:我個仔肚餓唔通由得佢咩
圖:fb@生仔要考牌系列

【橙訊】有港媽在快餐店買完雪糕等候期間,疑打尖「搶走」前面食客的雪糕,更稱「但我個仔好肚餓,唔通由得佢咩」,惹起熱議。不少網民留言狠批港媽,真係教壞細路。

有網民昨於fb專頁「生仔要考牌系列」上載投稿,指一名網民在快餐店買軟雪糕,輪候號碼為139號,正當他準備取雪糕時被港媽打尖,「有個港媽帶住個6/7歲嘅細路一手搶咗店員手上嘅個軟雪糕!我呆一呆,再望望佢張單...157!心諗,唔係嘛,重有成20個先到你」。

【熱話】快餐店買雪糕打尖  港媽:我個仔肚餓唔通由得佢咩
圖:fb@生仔要考牌系列

事主指,當時店員問港媽的號碼是否為139,但港媽稱:「唔係,但我個仔好肚餓,唔通由得佢咩!嗱,最多我咪而家俾番佢(講緊我)。」事主無奈表示,見到該名小朋友的手指已經黏住開始溶化的雪糕,「好嘔心,你唔係要我食呢杯嘢落肚嘛。」

事主表示,唯有「禮讓」予小朋友食先,但港媽再講出聲,「點知佢(事主)咁大個人都要學細路仔食軟雪糕啫」,指港媽一句對不住或者不好意思都無講,「之後店員再俾過杯軟雪糕我,再對我苦笑咁講「唔好意思」。

不少網民認為港媽教壞小朋友,「最大問題係港母由無家教再進化到縱到細路世界唯一同埋弱能咁」、「我寧願掉咗佢都唔俾,肚餓大晒架?」。

責編:江純力

編輯:Martin Sheun

編輯推薦

【大白兔糖雪糕】美國爆紅秒殺售空 生產商研是否侵權

經典的紅藍黑白色包裝的大白兔奶糖,相信不少人都食過,想不到最近在美國爆紅,有問雪糕店推出的大白兔糖味雪糕,兒時回憶返晒黎,瞬間售罄。

2019-03-03 14:59

-196℃!廣西5歲女童疑遭網紅「冒煙雪糕」凍傷

以零下196度液氮製作的「冒煙雪糕」受到不少年輕人追捧,不過廣西柳州一名5歲女童,卻懷疑因這種雪糕被凍傷。

2018-08-23 17:21

YouTuber呃子女吃瀉藥雪糕 拍肚瀉如廁慘況搏點擊

為了突圍而出及增加點擊率賺錢,不少網紅都會無所不用其極。美國內華達州一名YouTuber早前竟將瀉藥混入雪糕之中給其兒子及女兒吃,最後導致子女因不停肚瀉而狂哭。該名YouTuber更拍下慘狀上載至個人頻道,遭到網...

2018-08-03 12:26

熱門評論

已複製連結