橙新聞

【熱話】遺失囝囝畫作 港媽公審壽司店職員反遭網民鬧爆

【熱話】遺失囝囝畫作  港媽公審壽司店職員反遭網民鬧爆
港媽遺失了兒子的畫作,在網上發文公審卻遭網民鬧爆。圖:Facebook

【橙訊】近日,有港媽在社交網站Facebook上發文,指自己在大埔一間壽司店遺留了兒子的畫作,短短10分鐘已經不見了,質疑到底是職員「玩X我」還是被小偷盜取。該帖文其後被轉發至其他群組,帖文未引起網民同情,反而被網民鬧爆「無品」,指自己粗心大意但將責任推卸至職員身上,怒斥「你自己的物品無人有責任幫你看管!」。

【熱話】遺失囝囝畫作  港媽公審壽司店職員反遭網民鬧爆

相關帖文。圖: Facebook

該名港媽日前帶同兒子參加活動,一齊完成一幅畫作,其後到大埔一間連鎖壽司店用餐。離開時,因為兒子趕著去廁所,將畫作遺留在壽司店內。約10鐘後,兩人返回店內尋找,惟壽司店負責人稱沒有員工見過或拾獲類似物品。

港媽在帖文中質疑「咁大幅畫唔係一張畫紙...點會唔發現!一係就幅畫真係完美到比人偷咗!」,又指該畫作雖然並非貴重物品,但是兒子的心血,對事件既無奈又生氣,「真係想知到底係啲員工玩X我,定係準備生仔無屎忽嘅小偷趴左」,又慨嘆「人哋銀包電話都搵得到,只係一幅畫竟然搵唔番」。

不過,事件未有引起網民同情,紛紛留言斥責港媽推卸責任,「自己粗心大意,唔見咗野,仲罵人,真無品,點教仔?」、「又係呢啲將自己責任推落別人身上,然後大大聲po上網話人知嘅人形生物」、「咁重視幅畫點解唔自己收好?趕去廁所唔係藉口。你覺得係寶就應該自己收好,自己嘅責任唔好賴人」,「你自己的物品無人有責任幫你看管」,不過亦有網民表示「佢唔記得拎係自己唔啱、不過一幅自己好在意嘅畫係當事人先明白.....我都試過唔記得拎畫,唔見咗喊咗好耐」、「咁其實幅晝去咗邊?員工又唔會收起唔比返佢,但又唔似係食客拎咗?」。

責編:郭韻婷

編輯:Gordon Choi

編輯推薦

【熱話】機場巴車長上環蕩失路靠「人肉導航」駛入西隧 全車歡呼

迷路或許很多人都試過,但有機場巴士車長駕駛巴士時竟蕩失路!有乘客分享,該過海機場巴士車長在上環行駛期間,突表示「唔知點樣可以行返去西隧」,要停車等候公司派員前來帶路,結果全車「媽聲四起」,最終車長...

2019-04-27 14:53

【熱話】女網友問芒果生滿「腳毛」仲食唔食得? 網民:毛管戙

芒果快踏入當造季節,日前就有一名女網民於fb帖文,指將一個芒果去皮後,發現果肉表面滿布黑色絲狀細條,好似「腳毛」一樣,即時嚇親,上網發帖廣徵意見。有關相片惹起熱議,不少網民留言,直呼「毛管戙」、「真...

2019-04-26 18:40

【熱話】視力檢測圖網上熱爆 見到4個數字代表你雙眼…..

手機不離身,隨處低頭族,已變成現代人通病。網上早前就廣傳一張「視力測試圖」,吸引大批網民熱議,不少人實測後都覺得準。

2019-04-26 16:43

熱門評論

已複製連結