橙新聞

【熱話】抱小孩大阪搭地鐵 港媽公審後生仔無讓座捱轟

【熱話】抱小孩大阪搭地鐵  港媽公審後生仔無讓座捱轟
圖:fb@大阪親子遊

【橙訊】有港媽最近在fb群組發帖公審,稱在大阪搭地鐵時,抱着小孩都沒有人讓座,後生仔亦坐滿優先座。不過,港媽這次「取暖」失敗,更被網民炮轟「將劣質本土文化輸出國際」,有網民亦指日本人不會讓座,建議對方先了解當地文化,「你呢啲執著唔係世界通行架」。

有網民在fb群組「大阪親子遊」上載照片,可見有乘客坐在優先座。港媽表示,自己身在大阪,「搭咗幾日地鐵,啲關愛座被啲後生仔坐晒,我哋抱住個小朋友,完全無人讓座...」。

【熱話】抱小孩大阪搭地鐵  港媽公審後生仔無讓座捱轟
圖:fb@大阪親子遊

帖文掀起熱議,更有網民截圖轉載至其他群組。有網民不滿港媽「去到日本都公審」,問道:「做咩事要將啲劣質讓坐文化帶到人哋國家」、「唔好講文化...人哋辛苦返工,可能都唔知幾時放工,而妳...係來旅遊的」。

另有人指出日本人不會讓座,原因是怕對方覺得尷尬,「大肚婆定老人家都唔會讓座,更何況小朋友」、「我喺東京試過讓座畀大肚婆,佢好唔好意思地坐」,建議港媽先了解日本文化。有網民則慨嘆:「香港其實都冇讓座文化,現在係被逼變成讓座文化囉」。

責編:李仕奇

編輯:Martin Sheun

編輯推薦

【熱話】港媽網上請教:4歲仔可否玩浮潛? 網友轟罔顧小朋友安全

有港媽周一在fb群組「泰旅谷真好玩」發文向網民請教,她指正計畫與家人到泰國芭堤雅旅行和浮潛,問網民:「小朋友4歲可唔可以玩㗎?浮潛裝備係咪自己帶最好」?帖文一出隨即惹來熱議,不少網友留言轟港媽罔顧小朋...

2019-03-13 11:39

【熱話】要求開輪椅升降台 港媽:小朋友好奇想玩吓

有網友在網上爆料指,有家長為了滿足小朋友的願望,竟要求商場職員開啟輪椅人士專用的升降台!有關帖文引發網上熱議,不少網友留言指責這名港媽做法,真是教壞小孩。

2019-03-08 12:56

【有片】缺德大媽急症室除鞋放腳上凳 港媽勸阻反遭粗口責駡毆打

有港媽在fb帖文爆料指,早前她在公立醫院急症室候診時,見到一名大媽除鞋將腳放在椅上,於是勸對方「放返落嚟,唔衛生」,但反遭大媽用粗口責罵,港媽忍無可忍下用手機拍片,即被大媽毆打:「打到我手機飛起」,...

2019-03-06 16:14

熱門評論

已複製連結