橙新聞

【完美反擊】百厭星踢椅背被投訴 港媽懶理後座大叔一招KO

【完美反擊】百厭星踢椅背被投訴 港媽懶理後座大叔一招KO
設計圖

【橙訊】搭飛機最怕遇到「百厭星」大聲喧嘩、踢前座椅背。有空中少爺在網上分享,遇到一家四口港人搭長途機時,小朋友被多位乘客投訴,港媽以一句「小朋友咋嘛」回應投訴,結果這名港媽被後座大叔一招KO。

Facebook專頁「豆腐空少的飛行日記」上載的帖文分享,該一家四口港人上機後,兩個小朋友都坐不定,一時大叫一時走到走廊玩,父母都沒有反應,但已引起附近的乘客不滿。

機組人員先向小朋友的媽媽表示,「唔好意思啊太太,介唔介意叫小朋友唔好跑呢,因為怕我哋做嘢撞到佢哋啊!」港媽聞言即語帶不屑,向小朋友說:「人哋鬧啦!仲坐唔好?」

後來小朋友的前座女乘客投訴,指小朋友踩其椅背,結果版主向港媽反映,會影響其他乘客休息時,港媽反擊:「小朋友玩下咋嘛,洗唔洗投訴啫!你哋對小朋友都冇愛心嘅」。空少向港媽指前後排已有五名旅客投訴後,港媽再謂:「小朋友咋嘛」。

事隔一會到港媽投訴,稱其後排大叔用同樣方法頂其椅背,結果大叔表示,「我喺我老母心目中都係小朋友,呀姑你包容下啦」。空少聞言即暗地大讚大叔好堅,因為大叔旁邊正是他80多歲的母親。

空少又指,隨後8小時航程上,「嗰兩個細路靜哂,個老母靜哂,而個老豆......全程好似唔識三仔乸咁樣,睇左N套戲」,認為「唔好以為大媽先會講啲咁嘅說話,香港的媽媽都會」。

責編:蔡振慰

編輯:Loki Chan

編輯推薦


熱門評論

404 Not Found

404 Not Found


nginx/1.12.2

已複製連結