橙新聞

【熱話】過年收101蚊利是「嬲嬲豬」 事主遭反批:唔識嘢

【熱話】過年收101蚊利是「嬲嬲豬」 事主遭反批:唔識嘢
有網民新年收101元利是「嬲嬲豬」。圖:「巴打絲打 Facebook Club」@FB

【橙訊】新年有利是收,無論多或少都應該開心,但有就網民收到一封內有101元的利是後「嬲嬲豬」於FB發文表示「擺明玩嘢」。帖文引起網民熱議,有從事殯儀行業的網民指「死人嘅帛金先至要『尾數』必須是1元」,但亦有網民稱「各處鄉村各處例」,解釋「呢啲叫做出頭,係希望你出人頭地」、「硬幣是保平安的意思」,慨嘆樓主不認識意頭事。

有網民昨日(5日)豬年大年初一在facebook群組「巴打絲打 Facebook Club」上載圖片,可見紅色利是封內封了101港元,並在帖文留言指「擺明玩嘢」,另加3個表示「嬲嬲」的表情符號。

【熱話】過年收101蚊利是「嬲嬲豬」 事主遭反批:唔識嘢
有網民新年收101元利是「嬲嬲豬」。圖:「巴打絲打 Facebook Club」@FB

事件隨即掀起網民熱議,有網民表示「啋」、「大吉利是」,「做殯儀廿年,死人嘅帛金先至要『尾數』必須是1元,例如101元等!用單數意思係白事只發生一次不成雙」。不過,有網民也表示其祖母每年都會這樣封利是,代表長輩對後輩的祝福,「利是加一個一蚊,原來係『有餘』或者『有出頭』的意思!」、「正所謂各處鄉村各處例,你唔識唔代表人哋係嗰種意思」、「啲人真係連呢啲咁嘅意頭都已經唔識,仲要衝出來」。

有網民笑指樓主「你太年輕了。係意頭呀, 比個狼(良)心你當狗肺」,另有網民問樓主是否單身,「如果係單身,收到咁樣嘅紅包係多一個伴侶,以前我嘅外公都係咁樣封畀我。如果喺工作或事業上就係賺錢或存錢有突永遠不缺。」

責編:李仕奇

編輯:Gordon Choi

編輯推薦

【熱話】年初一露港公路驚現野牛 網民:逗利是

大埔昨日(5日)近傍晚近7點,有2隻野年在馬路上出沒,途徑的車輛都要閃避。相關帖文在網上惹來大批網民熱議,有網民就笑稱連牛都要「逗利是」,叫網民留下「買路錢」。

2019-02-06 10:01

【穿崩!】春晚表演開水變飲品 影片揭魔術師劉謙靠助手換壺

每年央視春晚都少不了有魔術表演,而今年台灣魔術師劉謙帶來的「魔壺」表演就引起熱論!先是有人在趁機在淘寶炒賣同款魔壺道具,其後有人曝光該魔術曾在其他地方電視台表演過,最新又爆出現場視頻,曝光了劉謙在...

2019-02-05 18:12

【熱話】收金牛利是慘被鸚鵡咬爛 連登仔肉赤求救:有無得換

新春期間不少人都會收到利是,接到大利是固然開心,但都要小心家中小動物,否則真係得個「吉」。有網民收到一封千元利是,但慘被家中鸚鵡咬爛,眼見1000元化成碎紙,無奈地求救,問網民能否到銀行更換一陣完整100...

2019-02-05 17:10

熱門評論

已複製連結