橙新聞

【山竹撲港】iPhone炒唔起轉炒膠紙? 每卷賣54蚊貴近3倍

【山竹撲港】iPhone炒唔起轉炒膠紙? 每卷賣54蚊貴近3倍

圖:facebook專頁「成家買樓理財創富」

【橙訊】新iPhone今日下午接受預訂,但似乎唔係好炒得起。不過香港人出名腦筋轉得快,總會搵到搵快錢方法。隨著超級颱風「山竹」逼近,不少市民都要搶購膠紙封玻璃窗,於是膠紙價位愈升愈有,網上更傳有店舖將膠紙炒到54蚊!

填詞人梁栢堅今日出po,指今早有朋友在灣仔買3M皺紋膠紙,10蚊已買到,但中午過後,已有舖頭賣29蚊;有網民就報料,中環已賣到30蚊。

不過,個風未打到嚟,平時最叻捉緊每個賺錢機會嘅香港人,又點會咁快俾佢炒完呢?facebook專頁「成家買樓理財創富」就分享照片,一家舖頭的膠紙今早原本賣15蚊,但其後疑一度炒至54蚊。

「山竹」來勢洶洶,搵到膠紙唔通唔搶咩?

責編:李仕奇

編輯:s.Kong

編輯推薦

港鐵:若下周8號風球將關閉西九龍站 已因應「山竹」做防風措施

高鐵香港段本月23日通車,港鐵車務總監劉天成表示,由星期一(10日)至昨日(13日),從香港共出售約15000張車票,較多人於網上購買,前往深圳北的首班車車票已售罄。

2018-09-14 18:37

【山竹來襲】天文台:周日發出八號信號機會相當高

因應超強颱風「山竹」逐漸逼近香港,政府早上召開第二次跨部門會議。保安局局長李家超下午聯同9個相關部門代表,包括天文台、渠務署、樹木辦等,交代政府各部門應對颱風的準備工作。

2018-09-14 16:11

【山竹撲港】當局嚴陣以待防風 林鄭籲市民留室內勿觀浪

超強颱風「山竹」逼近香港,行政長官林鄭月娥表示,政府嚴陣以待,會動員所有需要的人力和物力,將風暴的災害減至最低。她特別呼籲市民做好防備工作,在風暴期間最好留在室內安全地方,勿作出觀浪等危險行為。

2018-09-14 13:45

熱門評論

已複製連結