橙新聞

【九巴車禍】涉事車長有前科 傳媒爆其出事後仲玩WhatsApp

【九巴車禍】涉事車長有前科 傳媒爆其出事後仲玩WhatsApp
涉事車長有前科。圖:星島

【橙訊】大埔公路昨日發生嚴重巴士意外,九巴企業策劃及業務發展總經理蘇偉基表示,涉事車長陳X明(30歲)2014年入職,去年9月轉任兼職,是沙田車廠車長,對上一次行走此線是1月13日。有熟悉肇事車長的巴士迷透露,陳的花名叫「口罩明」,活躍於多個網上巴士迷群組。

疑似肇事車長陳×明的個人Facebook,曾發帖介紹自己,其上載圖片背景是駕駛座:「介紹下(吓)自己背景先,年近三十,冇樣,冇身材,冇車,冇樓,有信用卡,冇學歷,月入唔過兩萬,少講野(嘢),睇場合怕醜,睇場合內向,消費模式極度慳皮,唔應洗(使)既(嘅)唔洗(使),應該要洗(使)既(嘅)都可以唔洗(使),放假冇野(嘢)做可以係反正都有野(嘢)做,不如去開工搵多日錢......」

有認識肇事車長人士指,對方是巴士迷,即使一向十分慳儉,早前亦不惜花費買入一部舊式「熱九」,並改名為「MING CHAN」,上載網上炫耀。

該巴士迷直言,「口罩明」駕駛態度疑有問題,撞過車不懂吸取教訓,遲早會闖大禍。他曾於2014年8月駕九巴駛至港鐵葵芳站埋站,疑掟彎太快失控,掃毀五米鐵欄及一條石柱才停下,造成一名途人及一名乘客受傷。不過,蘇偉基表示,肇事巴士司機過往工作記錄良好。

另外,有傳媒收到熱心讀者爆料,聲稱肇事的姓陳車長,在事發時一刻並不是全力協助救援,反而第一時間在巴士車長的WhatsApps群組內留言回應事件,答道「唔想討論,唔洗幫我賣廣告,聽朝會報紙A1」。該讀者認為,車長在出事後可能未知事態嚴重,又形容他平日「鍾意上位」。

編輯:雷沁原 責編:孫紹豪

編輯:Savanna Lei

編輯推薦

【九巴車禍】國務院港澳辦就香港新界嚴重交通事故表達慰問

國務院港澳事務辦公室於10日晚間向香港特別行政區政府發慰問函。慰問函指,驚悉今日(10日)傍晚在新界大埔公路發生嚴重交通事故,造成19人遇難、65人受傷,港澳辦深感悲痛。港澳辦註意到特別行政區政府已經採取應...

2018-02-11 11:11

【九巴車禍】哀巴士意外 羅致光網誌開「天窗」哀悼

大埔公路九巴翻側大車禍釀成19死逾60人受傷。勞工及福利局局長羅致光今日在網誌以「巴士意外,令人哀痛」為題發文,並開「天窗」哀悼。

2018-02-11 10:27

【九巴車禍】大埔fb群組致哀 網民:睇到好心噏

大埔公路傍晚發生嚴重車禍,由於涉事九巴當時正前往大埔中心,相信車內不少死傷者均為大埔街坊。車禍發生後,「Tai Po大埔」Facebook群組隨即將封面相為燭光相,向死者致哀及為傷者祈福。

2018-02-11 10:18

熱門評論

已複製連結