首頁

您當前的位置:資訊睇睇先 正文

【你‧‧射左未?】5.13「國際請病假日」 你今日射咗波未?

掃描QR Code 分享到WeChat ×

【你‧‧射左未?】5.13「國際請病假日」 你今日射咗波未?
有藝術單位自2008年開始發起「國際請病假日」。

【橙訊】今日5月13號原來系打工仔的大日子,就係一年一度「國際請病假日」!

「都市人『得閑死唔得閑病』,到有需要請病假時,病情往往比自己想像嚴重。」有見及此,香港藝術單位C & G Artpartment決定於2008年5月13日發起「國際請病假日」,呼籲打工仔每年5月13日請病假休息一日。

「國際請病假日」今年就來到第9屆,連超人李嘉誠今日都「積極響應」(誤),因腸胃炎未能出席長和股東會,大家是時候搵個藉口射個波啦。

今年藝術單位就發起以「繪畫」陶冶性情,讓自己可以有機會進行心理、心智、性格、情緒治療,動手動腳出來戶外「寫生」繪畫,舒筋活絡。

【射波典故】

其實成日話偷懶唔開工請病假叫「射波」,它的起源有三:

(一)由於其發音跟「卸膊」相近,所以便借喻為請假去逃避責任;

(二)球員將波射給隊友的行為,有如同事突然放假將工作交予其他人一樣,無工一身輕;

(三)球員走近龍門射波時,經常做出假裝被侵犯的插水動作,後來就以此引申為詐病放假。

你可能喜歡

熱門評論

為橙新聞OrangeNews「讚好」 ×
橙新聞 每日發現新鮮!