!-- Begin Hotmob JS SDK Tag -->

橙新聞

最新文章

【夢專訪】長得美的人,沖的茶也特別好飲

「我的希望可以將茶變得容易接觸,令人舒服。茶同其他文化、藝術都好夾,好似咖啡一樣,飲茶都係一件好young、好生活化的事。」有客人來到,覺得Catherine的茶舍「好像一個可以避世的地方」,「香港現在無論哪裡...

2017-05-29 13:33

【夢專訪】95後手作姐妹花:唔想每日好似行屍走肉咁

印在電話殼、明信片上的星空與動物圖案,活靈活現,它們都出自95後姐妹安琪與安盈的水彩筆下。兩姐妹一起經營品牌Paulina Paulinum,製作屬於她們風格的手作,創立品牌的原因,竟與貼標籤有關?

2017-05-25 10:00

【夢專訪】美式足球隊戰鷹:希望香港人會知道我哋嘅存在

近年香港運動員在各項賽事,為我們帶來不少好消息,令香港體育界受到更多人的關注,為他們搖旗吶喊。不過在大型賽事的運動項目外,冷門項目的運動就未必受到關注。有聽過香港的美式足球隊嗎?

2017-05-19 12:17

【母親節特輯】母親節 記得打一個電話俾阿媽

母親節到啦,同阿媽講聲母親節快樂好緊要。平時忙到癲的你,會不會抽時間專門打個電話俾親愛的阿媽?如果阿媽收到你的電話和祝福,又會點樣回應?來看看橙新聞辦公室的母親節「小實驗」!

2017-05-12 17:54

【母親節特輯】迷糊媽咪+窩心囡囡 漫畫界最高人氣母女!

身兼全職媽咪和漫畫家雙重身份的路邊攤,整天忙到焦頭爛額。好在小攤今年三歲半,已經開始返學,越來越精靈懂事。「佢整爛咗嘢會話『係佢自己爛㗎!』」忙碌生活之餘,都帶給媽咪不少歡樂時光。

2017-05-11 11:10

【夢專訪】「香港製造」爸爸畫家 中國風經典角色做大個餅

迪嘉:「我唔係鼓吹大家去實踐夢想,但係夢想係必需有,如果夢想退化成小確幸,可能可以好平穩渡過人生,但係你會有一啲嘢好似對唔住自己」。

2017-05-05 18:38

【係愛呀】龍珠迷紙巾畫畫 靚到咁係咩玩法

大佬呀,你畫到啲紙巾咁靚我點捨得用呀……

2017-05-02 12:20

【夢專訪】直播空櫈有400人睇 Sunny:想改變一啲嘢

直播途中外出買外賣竟然仍然有400人在觀看,更加連他自己也想不到:「呢件事我都覺得好神奇,觀眾佢哋睇我嘅同時做咗朋友,好像建立咗一個小小嘅社區,我覺得咁樣好好,同我嘅原意好接近」。

2017-04-28 09:13

【夢專訪】對狗好過對人 內向男推動學界狗義工

「我成日講,狗係求生唔會求死,佢哋面對問題的態度是積極面對」。漸漸發覺和狗相處、訓練狗的過程能夠令人有轉變和成長,在自己的社工工作上那些青年人一樣有這樣的需要,所以開始將這些元素放在我的工作上。

2017-04-21 14:49

【夢專訪】90後女繩縛師 透過綁結解心結

「有三五知己都鐘意玩繩,三幾個約好今日一齊試吓綑綁,咁樣係一啲rope social,就好似大家普通gathering去食飯一樣。」Rika輕描淡寫的一句,聽到後令人心想「唔係呀嘛」?

2017-04-13 16:43
影片(Video)專頁