橙新聞

發緊夢

生活不易,發夢才是正經事。一班發緊夢的年輕人講故事。

【發緊夢調查局】尋找她嬲的故事 睇盡男友真心話

文:Dustin
攝:Jacky
剪:Jacky
自古以來,烏蠅同女人都係最鐘意嬲嘅動物。但係男人往往唔知道女人嬲緊啲乜…到底,大家記唔記得女朋友上一次嬲係幾時?嬲啲乜呢?
攝製隊經歷重重難關、無數次嘅拒絕,誓要搵出女朋友嬲嘅故事!
經過攝製隊明查暗訪,發覺好多時男友對呢一個最題都係採取迴避態度,除咗會拒絕訪問,仲會以「唔記得」嚟推搪,「唔記得」嘅使用率足足係百分之五十!
好在,部分男友喺追問之下,都會和盤托出,道出心中嘅不忿。而基本上,每個男友面對發嬲嘅另一半,都會以安撫為主要手段,手法包括但不限於:讚美、餵食、扮死狗…
然而,當更深一層去了解之後,發覺男友都係抱住一個息事寧人嘅心態去認錯…各位女朋友們,不如嘗試多啲理解,少啲發嬲?

每日暫停十分鐘 聽聽男友心底夢
責編:李玥展

編輯:Dustin

編輯推薦

【發緊夢調查局】唔准google!常見logo你記得幾多?

咬了一口的蘋果、三條斜間條等等大家以為很熟悉的logo,到了要畫出來的時候,大家又能夠記得多少?在街上隨機訪問了幾位路人,出來的結果…自己看吧!

2018-05-25 09:37

【發緊夢調查局】母親節特輯 不孝子全面進場?!

由出世開始,事無大小每一件事都有媽媽替我們記著。我們的衣著尺碼、喜愛的食物、卡通人物,全都在媽媽的腦袋中。反過來,大家又清楚媽媽的一切嗎?

2018-05-10 15:02

【發緊夢調查局】那些被你遺忘的卡通配角......

百變小櫻、寵物小精靈、我們這一家……這些我們曾經每天放學追看的卡通,你還記得卡片通片角色的名字嗎?

2018-05-11 13:50

熱門評論

已複製連結