橙新聞

【實況】全球首個Sanrio手作設計展 Hello Kitty、蛋黃哥都有份

文:Dustin 攝、剪:Leo
Hello Kitty、蛋黃哥等卡通人物落到一班創意手作人手上,會產生甚麼化學作用呢?PMQ正舉行「Sanrio characters x CRECRA Fair」全球首個以Sanrio人物為主題的創意手作設計展,一連三日免費入場!

設計展場內有不少打卡必到點!快來和Hello Kitty一起去露營野餐!

巨型氣球勁搶鏡呀!

主題佈景要排隊先有得影

場內有超過30位「港、台、泰」CREators。

仲有台灣手作人參與

手作製品加入Sanrio人物後搖身一變

設計展內還有特色餐飲區,有蛋黃魚蛋、鮑魚、豬手、肉腸、芋圓等食物。

豬手好惹味

蛋黃同魚蛋配搭好新鮮

適合大人及小朋友的工作坊體驗。

不同工作坊,最細2歲就可以參加喇

同時亦會有街頭藝人演出。

現場busking充滿藝術氣息


「Sanrio characters x CRECRA Fair」創意手作設計展
日期及時間:2018年6月16-18日(星期六至一) 12:00 – 19:00
地點:中環鴨巴甸街35號PMQ元創方 G/F及2/F QUBE
門票收費:免費入場
責編:李玥展

編輯:Dustin

編輯推薦

【DIY】一條小手巾 0成本哄人開心

要哄人開心不一定要花錢,有時候一些生活中的小心思更有情趣!

2018-02-20 11:33

【現場直搫】想睇、親手整?週末就嚟全港首個「手作設計展」

踏入秋天,正是外出的好時份,但係唔想郊遊、唔想行百貨公司,週末到底有咩節目?就等小編介紹你一個好地方!

2017-10-20 20:14

【夢專訪】插畫師兼手作人LLH:就算喺呢行失敗,都唔會有咩損失

在香港向來都是「搵食」大過天,想有一份穩定收入,就只有安安份份做個打工仔。做自己想做的事,就要作犧牲?插畫家兼手作人MR. LLH就話,「就算做這行失敗都不會有什麼損失。」

2017-10-12 15:03

熱門評論

已複製連結