橙新聞

懶理勸喻帶單車搭港鐵 無品男女反罵職員捱轟

文:Hin

相信不少單車友都知道,攜帶單車乘搭港鐵的話要先拆單車前輪,或者摺合單車,然而昨日有網民上載幾張照片到Facebook群組「馬鞍山之友」,相中見到一對男女帶埋單車上港鐵東鐵線列車,然而單車未有拆去前輪,二人不聽勸喻堅持上車,還反罵職員,事件惹來網上熱烈討論。

懶理勸喻帶單車搭港鐵 無品男女反罵職員捱轟

一對男女唔理勸喻,成架單車唔拆前轆就咁上港鐵列車(Facebook群組「馬鞍山之友」圖片)

據發帖者表示,事發時列車由九龍塘站開往大圍方向,二人各持一輛單車放在列車車廂內:「他們堅持單車上火車,職員勸喻,他完全當耳邊風,阻礙列車開出。」當列車開出後,職員問男子會在何站出車時,男子更用粗口反罵職員「on(戇)X」,其後職員要求男子出示身分證指要票控對方,但遭男子拒絕說:「為何要畀,我都無踩,點解唔得?」發帖者最後不解問:「點解d(啲)人做錯,還可大條道理?」

這對男女的行為引起不少網民聲討,直斥二人「人無恥便無敵」,另有網民反問:「其實個頭轆係咪真係咁難拆?難拆到寧願嘈交都唔肯拆?咁樣威d(啲)咩?」更有人認為正因有這種人令單車友被人標籤:「呢兩條友影衰哂我哋單車界!」

責編:玥展

編輯:Hin

編輯推薦

潮流嘅嘢你識啲乜!港鐵乘客非主流髮型震驚網民

潮流嘅嘢日新月異,稍為不追貼一點已經容易跟甩,而在髮型上面,相信潮流興的韓仔逗號頭、周柏豪比比鳥頭等都不及以下這個髮型來得突出!

2018-06-06 10:21

男子港鐵食麵包遭公審 網民:邊個唔想舒舒服服食飯

雖然大家都知道港鐵車廂內嚴禁飲食,然而在生活迫人的香港,未必個個都能舒舒服服用餐,只能在乘車期間食個麵包充飢再搏殺,遇到這種情況,你又會否體諒對方呢?

2018-06-01 12:10

【網友熱話】眼見有半個位剩 女子硬擠照坐惹網民批評

若你在港鐵內見到兩個人並排坐在二人座位上,但仍有半個空位的話,會否二話不說照坐?

2018-05-24 15:16

熱門評論

已複製連結