橙新聞

成千蚊去謝師宴 網民批原意變質:變咗着靚衫、炫富

文:Hin

相信不少中六生考完文憑試(DSE)後,最期待的應該是謝師宴,皆因有一個機會讓他們盛裝打扮一下,與好友及老師留下美好的回憶,然而近日卻有網民認為謝師宴原意已變質,由昔日的答謝老師變成學生炫富的活動,並惹來不少共鳴。

有網民在連登討論區開PO直言:「謝師宴食咁X貴係咪香港獨有?」他表示謝師宴原意是向老師表達謝意,但現在卻變成大家着靚衫、炫富,更指在不知幾星級的酒店舉辦謝師宴,動輒要花過千元吃一餐,大呻整件事「好核突」。

成千蚊去謝師宴 網民批原意變質:變咗着靚衫、炫富

有網民認為謝師宴已變質(視覺中國圖片)

帖文一出後隨即引來大批網民共鳴,有網民認為去大排檔打邊爐已經很開心,無需浪費金錢去酒店搞謝師宴,還有網民直斥酒店的食物「又唔好味又唔飽」,並反問:「所謂謝師宴有幾多成份係謝師?」同時有網民批評一些學校就算不出席謝師宴亦要付錢,還透露:「d(啲)人又會話讀咗六年都唔去多謝下(吓)老師好冷血,會喺背後講你壞話。」

另外有網民認同謝師宴的原意很好,可惜現在卻變成「被逼」一樣:「真心想感激個老師會自己約,洗(使)鬼搞場大龍鳳。」更突破盲點表示:「根本謝師宴就係比細路扮大人,男嘅買套幾千蚊嘅西裝,有啲可能成世着一次;女嘅化行個裝(妝),有幾多露幾多,然後po上ig,然後book間4-5星嘅,重要請埋啲冇教過你嘅老師!」

責編:玥展

編輯:Hin

編輯推薦

有瓦遮頭仲擔遮?途人撐傘行有蓋行人通道惹批評

近日天氣不穩,在暴雨連連下不少人就算撐傘也會濕透,他們都會希望在有瓦遮頭的地方行走避雨,然而若找到瓦遮頭避雨,此時是否再需要繼續撐傘呢?

2018-06-07 12:26

【夢專訪】95歲婆婆做model:去街市都要化妝

扮靚是私人小事,對於外表,每個人都有自己的接受程度。Alice這份細水長流的堅持,背後與個人生活態度有關,她扮靚的不止是自己,而是生活,是生命。

2018-06-07 10:37

潮流嘅嘢你識啲乜!港鐵乘客非主流髮型震驚網民

潮流嘅嘢日新月異,稍為不追貼一點已經容易跟甩,而在髮型上面,相信潮流興的韓仔逗號頭、周柏豪比比鳥頭等都不及以下這個髮型來得突出!

2018-06-06 10:21

熱門評論

已複製連結