橙新聞

屋企地拖生菇係咩玩法?網民突破盲點:幾耐冇拖地?

文:Hin

雖然知道在潮濕天氣下容易滋生菇菌,但有誰想過菇菌竟然會生在家中的地拖?

有網民日前在Facebook群組「Tai Po大埔」上載地拖生菇的照片,並問道:「這種是什麼菇來。食得嗎?點解會係(喺)咁既(嘅)地方生長出來。」相中見到懸掛在廁所的地拖上,竟生了一大一小的菇,有網民留意到發貼者問了一句「食得嗎?」,認為對方是認真詢問,即反問:「你竟然有興趣食地拖菇?」、「無知加為食隨時累你冇命。」

屋企地拖生菇係咩玩法?網民突破盲點:幾耐冇拖地?

竟然連地拖都生菇?(Facebook群組「Tai Po大埔」圖片)

不過亦有人覺得發貼者只是開玩笑,都搞笑回答說:「千年靈芝,食左(咗)可升仙」、「地拖松露」、「地拖黎(嚟)成精既(嘅)日子不遠了~」

屋企地拖生菇係咩玩法?網民突破盲點:幾耐冇拖地?

有網民笑指呢個叫「地拖松露」(Facebook群組「Tai Po大埔」圖片)

責編:玥展

編輯:Hin

編輯推薦

【你知道嗎】貓貓毛色與攻擊性有關?小心別亂摸橘貓

為甚麼別人家的貓總是黏人,而自己家的卻時時刻刻都兇巴巴呢?你有沒有想過,原來貓的攻擊行為原來與毛色有關?

2018-06-05 12:10

乘客巴士食壽司遭擺上網 網民反問上傳者:點解唔直接同對方講?

近年網上出現一種「公審」文化,市民在街上遇到一些事情,無論事無大小都影低擺上網由網民評論,不過這種網絡判官逐漸被網民反感。

2018-06-04 15:44

女子將行李篋擺上座位惹熱議 網民狠批:整污糟晒張凳

近年無論巴士或港鐵,總之牽涉到座位的話,都容易在網上惹起熱烈的討論,今日(1號)有網民在Facebook群組「巴打絲打Facebook Club」上載一張圖片,直指相中女士將行李篋直接擺上巴士座位,見到相中行李篋「企」...

2018-06-01 17:47

熱門評論

已複製連結