橙新聞

乘客巴士食壽司遭擺上網 網民反問上傳者:點解唔直接同對方講?

文:Hin

近年網上出現一種「公審」文化,市民在街上遇到一些事情,無論事無大小都影低擺上網由網民評論,不過這種網絡判官逐漸被網民反感。

日前有網民在Facebook群組「Tai Po大埔」上載照片,批評有乘客在巴士內吃壽司,更直言:「肚餓就食完先上車啦!」貼文一出後不少網民將矛頭指向發貼者,斥責沒必要擺上網公審,認為若見到這情況應直接跟對方說,還有網民直言:「佢食嘢係唔啱,你影佢都唔好得去邊。」、「其實唔滿意或者有問題點解唔可以即時同人講?係咪真係乜都要放上網公審?」、「如果有人不滿,都希望直接同當時人講,唔好習慣郁啲放上網公審人,幫唔到件事,又令人反感!」同時有不少網民覺得應該體諒對方,只要吃的東西沒有濃烈的味道,又不會弄髒地方影響他人的話可以接受。

乘客巴士食壽司遭擺上網 網民反問上傳者:點解唔直接同對方講?

有乘客喺巴士食壽司遭公審(Facebook群組「Tai Po大埔」圖片)

不過就有網民反駁巴士本應就不准飲食,無論吃什麼也不應該,認為大家不應該將一件錯的事扭曲到正確一樣:「巴士唔可以食嘢是常識,出po竟然被圍插!呢個咩世界?」另外更有網民反問:「下次我起(喺)巴士剪指甲,執埋啲指甲碎走,冇整污糟,即係剪得啦!」

責編:玥展

編輯:Hin

編輯推薦

女子將行李篋擺上座位惹熱議 網民狠批:整污糟晒張凳

近年無論巴士或港鐵,總之牽涉到座位的話,都容易在網上惹起熱烈的討論,今日(1號)有網民在Facebook群組「巴打絲打Facebook Club」上載一張圖片,直指相中女士將行李篋直接擺上巴士座位,見到相中行李篋「企」...

2018-06-01 17:47

男子港鐵食麵包遭公審 網民:邊個唔想舒舒服服食飯

雖然大家都知道港鐵車廂內嚴禁飲食,然而在生活迫人的香港,未必個個都能舒舒服服用餐,只能在乘車期間食個麵包充飢再搏殺,遇到這種情況,你又會否體諒對方呢?

2018-06-01 12:10

推咗輪椅阿伯上巴士就算 佛系大嬸唔幫手仲反鬧司機

巴士司機的工作除了接載乘客到目的地之外,竟然還包括幫輪椅乘客扣好安全帶,這不是隨行的人自發去做的嗎?

2018-05-17 17:31

熱門評論

已複製連結