橙新聞

男子港鐵食麵包遭公審 網民:邊個唔想舒舒服服食飯

文:Hin

雖然大家都知道港鐵車廂內嚴禁飲食,然而在生活迫人的香港,未必個個都能舒舒服服用餐,只能在乘車期間食個麵包充飢再搏殺,遇到這種情況,你又會否體諒對方呢?

有網民在Facebook群組「巴打絲打Facebook Club」上載一張照片,並留言批評相中男子在車廂進食:「呢位仁兄應該幾千萬上落,忙到冇時間食飯,只能在港鐵食面(麵)包,兩部手機就放一旁,食完面(麵)包一於索性放低埋公事包在地下,嘆番枝椰子水,舒服哂!」

男子港鐵食麵包遭公審 網民:邊個唔想舒舒服服食飯

有人將喺港鐵車廂進食嘅男子影低擺上網公審(Facebook群組「巴打絲打Facebook Club」圖片)

貼文一出後隨即引起大批網民反感,紛紛斥責發貼者多事,不少網民認為香港人生活忙碌,或許連食飯的時間都沒有,應該體諒一下:「有邊個唔想坐定定食個早餐?」、「生活迫人,睇開啲啦。」同時有網民覺得對方只是食個包,沒有弄髒地方之餘也沒有味道影響旁人,無必要小題大造:「影響唔到人就冇問題啦。」、「阻住你?有氣味?整污糟地下?以上都無嘅話, 關你乜事?」

相反,有網民認為車廂內的確不能飲食,相中男子確是有做不對的地方,但被網民反駁發貼者理應找相關職員處理,或直接提醒對方,而非擺上網公審。另外有人就覺得今次事件若進食的人並非香港人的話,相信評論會有180度轉變,認為大眾只是「對人不對事」。

責編:玥展

編輯:Hin

編輯推薦

【網友熱話】眼見有半個位剩 女子硬擠照坐惹網民批評

若你在港鐵內見到兩個人並排坐在二人座位上,但仍有半個空位的話,會否二話不說照坐?

2018-05-24 15:16

咁都唔得?乘客港鐵車廂內孭住背囊被批冇公德心

唔知大家孭住背囊搭港鐵時,會否把背囊放在地下?又或者有沒有試過搭港鐵遭到背囊攻擊?「港鐵孭背囊」這問題其實不時被討論,但每次都會引起支持及反對雙方的罵戰,最近這話題再度引發網民熱烈討論。

2018-05-08 11:24

咁啱嘅?港鐵分別驚現超人迪加同暴風兵

搭港鐵除了有機會見到明星外,幸運的話還可能遇到超人!繼今年3月底有網民於港鐵內野生捕獲「超人迪加」後,到了最近再有網民目睹超人迪加搭港鐵出動!

2018-05-07 14:07

熱門評論

已複製連結