橙新聞

【網友熱話】眼見有半個位剩 女子硬擠照坐惹網民批評

文:Hin

若你在港鐵內見到兩個人並排坐在二人座位上,但仍有半個空位的話,會否二話不說照坐?

昨日(23號)有網民在Facebook群組「Tai Po大埔」留言,直言自己心裏有氣要發洩,事主透露與家人於紅磡站搭東鐵,而太太及女兒就並排坐在二人座位上,後來女兒因疲倦的關係睡了在太太的大腿上,因而空出半個空位。然而當列車到達九龍塘後,有一名操普通話的女士見有半個空位,竟問也不問就硬擠坐在那,感到憤怒的事主本想開口理論,但不想吵醒女兒的關係而作罷,事主最後坦言該女士過分:「如果她是有需要,開口問一下,我讓她坐下都無所謂!」

【網友熱話】眼見有半個位剩 女子硬擠照坐惹網民批評

事主個女瞓咗喺媽媽大腿上,導致空咗半個位(Facebook群組「Tai Po大埔」圖片)

【網友熱話】眼見有半個位剩 女子硬擠照坐惹網民批評

點知就有個操普通話嘅女士問都唔問就坐咗落去(Facebook群組「Tai Po大埔」圖片)

事主的經歷引起不少網民共鳴,紛紛分享自己的不快經歷:「成日都係咁。唉⋯一下坐埋黎(嚟)。」、「我都試過啦,阿仔都成七歲,瞓着咗,有個講普通話嘅女人,走埋黎(嚟),要我抱起個仔, 讓個位佢比坐。」、「我試過一個囡坐2人位,再先後坐多兩個人,我囡已夾埋牆!」亦有網民建議事主下次讓小朋友坐入面位置,不過有部分網民認為這是文化差異:「有時我帶住2個仔搭火車無位,好多時佢地見到會突(特)登迫埋小小騰空半個位,叫我仔坐,所以呢啲真係文化黎(嚟)。」

責編:玥展

編輯:Hin

編輯推薦

【好難啫】玩殘家長?小學功課要求學生填詞

現今小學生的功課款式多樣,有時候又要講求創意,不過並非每份功課都適合小學生的程度,結果功課往往由家長幫手完成,最近有網民在網上分享一份功課,功課內容再度考起家長!

2018-05-24 12:16

山寨海賊王主題公園驚嚇程度爆燈 網民:全部中晒輻射

內地不時都會出現一些劣質的山寨蠟像館及主題公園,入面的蠟像或卡通人物造型全部出現「突變」,真係睇到心都寒埋!最近網上出現一些「海賊王主題公園」內主角的照片,當中每個角色都變到阿媽都唔認得,正當以為...

2018-05-23 10:43

勁收134億!《復仇者3》成史上最賣座電影第4位

漫威(Marvel)的晒冷作《復仇者聯盟3:無限之戰》(Avegners:Infinity War)自上映以來,不斷刷新票房紀錄,至今全球累計已大收134.2億(港元,下同),超越《侏羅紀世界》(Jurassic World)所創下的131.1億紀...

2018-05-21 12:08

熱門評論

已複製連結