橙新聞

【好難啫】玩殘家長?小學功課要求學生填詞

文:Hin

現今小學生的功課款式多樣,有時候又要講求創意,不過並非每樣都適合小學生的程度,結果往往由家長幫手完成,最近有網民在網上分享一份功課,內容再度考起家長!

前日(22號)有網民在Facebook群組「Tai Po 大埔」上載一份功課,題目是要學生以「好公民」為主題,為貝多芬的樂曲《快樂頌》填詞,令上傳者不禁直言:「而家小學啲功課唔係普通小學生能夠做到……」這份功課引起不少網民討論,有家長透露早前也為女兒做過類似功課,直言:「下次又唔知搞咩奇怪嘢畀我哋啲家長做。」還有網民坦言現今教育有問題:「功課要提高思維能力,就產生咗好多騎呢功課,連父母都唔識做。」

【好難啫】玩殘家長?小學功課要求學生填詞

呢份小學功課考起家長(Facebook群組「Tai Po 大埔」圖片)

同時有很多網民發揮創意,幫手創作歌詞,其中有不少人建議可以整首歌填「好好公民 好好公民 好好公民 好公民」,另外有人以香港社會或學生現況填詞,例如「日日跳樓,樓價未停,個個笑聲減至0」、「日日八點,功課晚做,我腦細胞,死得早」,如果畀你又會點填呢?

【好難啫】玩殘家長?小學功課要求學生填詞

網民發揮創意幫手填詞(網上截圖)

責編:玥展

編輯:Hin

編輯推薦

山寨海賊王主題公園驚嚇程度爆燈 網民:全部中晒輻射

內地不時都會出現一些劣質的山寨蠟像館及主題公園,入面的蠟像或卡通人物造型全部出現「突變」,真係睇到心都寒埋!最近網上出現一些「海賊王主題公園」內主角的照片,當中每個角色都變到阿媽都唔認得,正當以為...

2018-05-23 10:43

勁收134億!《復仇者3》成史上最賣座電影第4位

漫威(Marvel)的晒冷作《復仇者聯盟3:無限之戰》(Avegners:Infinity War)自上映以來,不斷刷新票房紀錄,至今全球累計已大收134.2億(港元,下同),超越《侏羅紀世界》(Jurassic World)所創下的131.1億紀...

2018-05-21 12:08

【有片】鸚鵡界Rihanna超強唱功 網民:人不如雀

國際天后Rihanna和饒舌天王Eminem合作歌曲《The Monsters》,於2013推出後立刻在全球竄紅,膾炙人口。雖然《The Monsters》這首歌曲並不好唱,聲音沒有一定的爆發力,或是中氣不足的話,都很難駕馭這首歌曲,但仍...

2018-05-23 13:13

熱門評論

已複製連結