橙新聞

廚房費係咩?食客發現餐廳疑博懵多收

文:Hin

不知道大家去餐廳用膳時會否有Check單的習慣?雖然這是一個細微的舉動,但可能已經能讓大家避免被多收費用的情況!

廚房費係咩?食客發現餐廳疑博懵多收

(Facebook群組「將軍澳」圖片)

有網民昨日(16號)在Facebook群組「將軍澳」發文,透露自己與家人用膳時點了一個雞扒飯、一碗米線及一杯凍飲,合共104元,然而當事主Check單的時候,竟發現張單多了一項「廚房 $4」:「叫個阿姐黎(嚟)問,佢反問我係咪叫左(咗)凍飲$4,我話套餐只叫咗一杯,佢去改單。第2次再返㴝(嚟)張單又照打多$4,我火都黎(嚟)!」最後要主管幫手才了事,事主更直言:「#原來可以不斷出錯單 #顧客要不斷check單 #原來要俾人博幪(懵)」

廚房費係咩?食客發現餐廳疑博懵多收

事主發現餐廳多收一項4蚊嘅「廚房費」(Facebook群組「將軍澳」圖片)

廚房費係咩?食客發現餐廳疑博懵多收

最後要主管出馬先扣返嗰4蚊(Facebook群組「將軍澳」圖片)

事主的經歷引起部分網民的共鳴,紛紛分享自己差點被多收費用的經過,更有網民說:「如果啲人無check單,咁就俾人呃左(咗)$4。」相反有網民就認為可能只是職員不小心弄錯,並非存心要呃錢,應該包容一下,但有人直言:「錯就係錯,千祈唔好話四蚊少事,重點係一錯再錯咁低級,唔信有人會『包容』俾多幾蚊囉!」

責編:玥展

編輯:Hin

編輯推薦

【咁樣易呃Like?】馬路上熱舞阻住巴士開車 少女遭網民炮轟

唔少人都鍾意拍片擺上網,而隨住拍嘅人愈來愈多,為博得關注度眾人都出盡法寶,不過近日就有名少女以「出位」的手法拍片,惹來大批網民炮轟!

2018-05-16 16:06

巴士壞車乘客喪鬧司機 網民難忍發文逐點反駁

相信不少人都遇到巴士壞車的情況,亦都會知道有時候壞車並非能夠預料得到,不過有班人卻因要花時間再等車而將怨氣發洩在司機上,令網民相當反感,甚至發文逐一駁斥對方的埋怨!

2018-05-15 15:13

【咁都得?】嗌嘢食等極都未嚟 侍應話冇人煮:師父要食飯

話就話廚師都係人都需要食飯,但當一間餐廳入面食客點完餐等了一段時間後,才被告知要等廚師用膳完畢才為他烹調,又合不合理呢?

2018-05-15 10:59

熱門評論

已複製連結