橙新聞

巴士壞車乘客喪鬧司機 網民難忍發文逐點反駁

文:Hin

相信不少人都遇到巴士壞車的情況,亦都會知道有時候壞車並非能夠預料得到,不過有班人卻因要花時間再等車而將怨氣發洩在司機上,令網民相當反感,甚至發文逐一駁斥對方的埋怨!

巴士壞車乘客喪鬧司機 網民難忍發文逐點反駁

巴士壞車,全車乘客都要呆企高速公路等下班車到(Facebook群組「North District 北區」圖片)

該網民昨日(14號)在Facebook群組「North District 北區」發文,透露乘搭開往上水的巴士時遇到巴士壞車,全車乘客要「呆企高速公路等運到」,期間他「聽到d(啲)人生經驗豐富既(嘅)中年人『偉論』」令他相當火大,所以特意記低對方發表的「偉論」逐一反駁,好似「『壞車前乜司機唔知會壞既(嘅)咩?』...用時間寶石先知呀?」、「『壞車又唔X開冷氣!』...壞車又點開到冷氣呢?」、「『抵你成世渣(揸)巴士呀!』...壞車司機特登既(嘅)?」等等,最後該網民透露自己轉乘開往沙田的巴士,並強調自己並非偏幫巴士司機,而是對某些阿叔的說話覺得反感。不少網民都留言狂插鬧司機的乘客自私,甚至直言可以想像中今年2月大埔公路巴士嚴重車禍為何會發生。

巴士壞車乘客喪鬧司機 網民難忍發文逐點反駁

網民發文逐一反駁乘客的「偉論」

責編:玥展

編輯:Hin

編輯推薦

【咁都得?】嗌嘢食等極都未嚟 侍應話冇人煮:師父要食飯

話就話廚師都係人都需要食飯,但當一間餐廳入面食客點完餐等了一段時間後,才被告知要等廚師用膳完畢才為他烹調,又合不合理呢?

2018-05-15 10:59

搭的士漏低BB車 司機貼心舉動感動夫婦

不少人都可能試過漏低東西在的士、巴士,有時候並非能夠幸運找回物品,最近有一對夫婦漏低BB車於的士上,幸好遇到好心司機才能將BB車物歸原主。

2018-05-14 14:09

【新品種?】比卡超對耳同條尾調轉咗 網民:中咗輻射

《寵物小精靈》(正名為《精靈寶可夢》)作為唔少80、90後的集體回憶,相信大家對入面比卡超(正名為皮卡丘)的外貌都不會陌生,但最近有網民就分享一隻「特別版」的比卡超,嚇親唔少人!

2018-05-11 15:43

熱門評論

已複製連結