橙新聞

【咁都得?】嗌嘢食等極都未嚟 侍應話冇人煮:師父要食飯

文:Hin

話就話廚師都係人都需要食飯,但當一間餐廳入面食客點完餐等了一段時間後,才被告知要等廚師用膳完畢才為他烹調,又合不合理呢?

有網民昨日(14號)在Facebook群組「馬鞍山之友」分享一次餐廳用膳的經歷,事緣事主在餐廳點了一個下午茶後,等了二十多分鐘只來了熱檸水,當向侍應詢問時對方才回答:「我哋師父要食飯要等佢食完飯先至可以煮畀你。」並表示不少熟客都知道。

【咁都得?】嗌嘢食等極都未嚟 侍應話冇人煮:師父要食飯

事主表示等咗廿幾分鐘先知道師父食緊飯冇人煮嘢食(Facebook群組「馬鞍山之友」圖片)

事主坦言明白師父都要食飯,但好奇沒人烹調的話為何要打開門做生意,之後事主被告知還要多等幾個字,決定棄單走人,不過需要繳付13元熱檸水的價錢,離開時他再問道:「點解冇人煮嘢食你哋都照開門做生意?」侍應回答:「冇計,師父要食飯呢個係食飯時間。」最後事主表示侍應的態度是良好的,不過笑言離開餐廳時滿腦子都是「師父要食飯」!

事主的經歷惹來不少網民的討論,有網民認為師父要食飯也是應該,但餐廳有必要點餐前告訴食客要等師父食完飯才會有人煮,讓食客自行判斷要等還是離開,現在餐廳反而要求事主畀檸水錢有「老屈」成份,同時有網民疑惑為何整間餐廳只有一個廚師,好奇是否將一班廚師同時放飯造成「冇人煮嘢」的情況,認為問題出自餐廳老闆本身而非廚師或侍應。

【咁都得?】嗌嘢食等極都未嚟 侍應話冇人煮:師父要食飯

網民Facebook留言

責編:玥展

編輯:Hin

編輯推薦

搭的士漏低BB車 司機貼心舉動感動夫婦

不少人都可能試過漏低東西在的士、巴士,有時候並非能夠幸運找回物品,最近有一對夫婦漏低BB車於的士上,幸好遇到好心司機才能將BB車物歸原主。

2018-05-14 14:09

【新品種?】比卡超對耳同條尾調轉咗 網民:中咗輻射

《寵物小精靈》(正名為《精靈寶可夢》)作為唔少80、90後的集體回憶,相信大家對入面比卡超(正名為皮卡丘)的外貌都不會陌生,但最近有網民就分享一隻「特別版」的比卡超,嚇親唔少人!

2018-05-11 15:43

【辦公室日報|聶瞳】我自小就接受特訓 將來應該係好老公

我覺得自己將來會係一個好老公,因為我會好有耐性去聽老婆講嘢,就算對方廚藝好差,只係煮得一手劣食,我都會欣然接受同埋食晒佢,事關我受過特訓,係由細到大受到聶媽媽嘅嚴格訓練。

2018-05-11 14:12

熱門評論

已複製連結