橙新聞

麥當勞叔叔都玩佛系?真相原來係……

文:Hin

前排「佛系」於網上盛行,唔少佛系語錄應運而生,不過這些都僅限於圖文入面,誰想到現實中竟然有「佛系麥當勞叔叔」!

有網民於Facebook群組「PLAY HARD玩硬」上載一張照片,相中見到一個麥當勞叔叔以及佛祖的混合體坐在蓮花座上,左手更舉着一個球形的漢堡包,唔通連麥當勞叔叔都玩佛系,實行「不宣傳、不開店、不製作餐點,如果緣份到了,自然就有收入」?

麥當勞叔叔都玩佛系?真相原來係……

有網民喺社交網上載「佛系麥當勞叔叔」(Facebook群組「PLAY HARD玩硬」)

其實這個「佛系麥當勞叔叔」的真名叫「Hambuddha」(如來佛堡),是由香港藝術家迪嘉創立的Tik Ka From East與新加坡一個設計團隊打造的人偶擺設。根據網站介紹,人偶擺設的設計是想表達出吃快餐能讓我們加快去到淨土,即是佛教入面人死後的地方,至於這個擺設限量推出300隻,日前發售不久已經全部售罄,認真受歡迎!

麥當勞叔叔都玩佛系?真相原來係……

原來佢嘅真名係「Hambuddha」(如來佛堡)(Facebook圖片)

責編:玥展

編輯:Hin

編輯推薦

【發緊夢調查局】母親節特輯 不孝子全面進場?!

由出世開始,事無大小每一件事都有媽媽替我們記著。我們的衣著尺碼、喜愛的食物、卡通人物,全都在媽媽的腦袋中。反過來,大家又清楚媽媽的一切嗎?

2018-05-10 15:02

【診所低能奇觀】產後抑鬱好常見 要靠身邊人體諒幫助走出黑暗

有日一位姨姨嚟到~佢喺登記處前左望望右望望,一時面向我,一時又轉返身想走咁。我問佢:「係咪睇醫生呀姨姨?」佢欲言又止:「我…都係冇嘢啦~」我見佢個樣怪怪哋咁:「係咪有啲咩事呀?你可以同我講喎?」佢...

2018-05-10 10:39

【方以文 | 睇乜電視啊?】《全民星戰》出咗咩問題?

《全民星戰》呢個遊戲節目搵外援林敏驄同梁漢文做主持,再加上明星足球隊全力支援做嘉賓,但效果就真係差得緊要, 一個遊戲節目唔緊張唔好笑冇氣氛,到底出咗咩問題?

2018-05-10 10:17

熱門評論

已複製連結