橙新聞

咁都唔得?乘客港鐵車廂內孭住背囊被批冇公德心

文:Hin

唔知大家孭住背囊搭港鐵時,會否把背囊放在地下?又或者有沒有試過搭港鐵遭到背囊攻擊?「港鐵孭背囊」這問題其實不時被討論,但每次都會引起支持及反對雙方的罵戰,最近這話題再度引發網民熱烈討論。

事緣有網民今日(8號)在Facebook群組「香港花生友」上載一張照片,相中見到兩位均孭住背囊的乘客背對着對方,而該網民就直斥兩人的背囊霸晒成條路,呼籲大家要有公德心:「港人特點就是人人有袋出街,男人特別愛背囊,但好多人沒有留意到自己的背囊其實已佔了一個人的身位,如果好似圖中兩個男人咁,條路更加畀佢哋玩晒!希望大家留意公德心!」

咁都唔得?乘客港鐵車廂內孭住背囊被批冇公德心

有網民指兩位孭住背囊嘅男士冇公德心,霸晒成條路(Facebook群組「香港花生友」圖片)

留言一出後隨即引起熱議,有網民認同發帖者的講法,表示:「最奇怪係佢哋用個袋嚟撞人,點解唔可以入車前放喺心口?」、「好多呢啲人,日日畀人背包攻擊。」不過有更多的網民則批評現在香港人連單單一個背囊都無法包容,直言:「揹背囊都要畀人批評,可憐。」、「你都識叫背囊,唔放喺背後仲叫唔叫背囊?」另外有網民認為這只是自覺性問題,更指若客氣跟對方講句「唔該借借」,相信對方會自覺讓位。

責編:玥展

編輯:Hin

編輯推薦

咁啱嘅?港鐵分別驚現超人迪加同暴風兵

搭港鐵除了有機會見到明星外,幸運的話還可能遇到超人!繼今年3月底有網民於港鐵內野生捕獲「超人迪加」後,到了最近再有網民目睹超人迪加搭港鐵出動!

2018-05-07 14:07

乘客帶貓入港鐵遭擺上網公審 網民斥上傳者自私多事

根據《香港鐵路附例》,乘客未經許可下,「不得將任何動物或其他禽畜帶進或帶上鐵路處所任何部分」,但仍有部分市民會帶同寵物搭港鐵,繼上月中有網民影到乘客抱住狗狗離開車廂後,近日再有乘客攜寵物入港鐵,引...

2018-05-03 11:59

乘客攜狗狗搭港鐵 網民反應兩極

若果在港鐵內見到有乘客攜帶動物的話,你會選擇視而不見,抑或影低擺上網?

2018-04-20 17:34

熱門評論

已複製連結