橙新聞

香港主場

SLAB以香港最初型號的公共房屋命名,由四位於屋邨成長的伙伴建立,希望透過籃球來喚起大眾對香港在地文化的關注

【香港主場】射波刻意「攝腳」?切忌打波無品

圖、文:Jason Yip@SLAB
  
每逢農曆新年前後,大家都會成日睇到各大電視台不斷翻播由劉德華同梁詠琪主演嘅著名港產賀歲片《嚦咕嚦咕新年財》!就算大家冇睇過都會聽過入面句經典對白「人品好牌品自然好」,其實打籃球都係一樣。
  
【香港主場】射波刻意「攝腳」?切忌打波無品
  
早前於網絡及 Whatsapp 群組上瘋傳一段影片,片段入面睇到一位選手跳起射波時,防守嘅球員竟然刻意「攝腳」,務求等對方落地時受傷拗柴,令腳腕變形,畫面極為嘔心(我指係防守球員望住對方隻腳嚟茅佢嘅行為)⋯⋯⋯ 有熱愛籃球嘅朋友仲話唔好再send段片出嚟,因為真係好心痛有人帶住咁嘅目的比賽! 
   
【香港主場】射波刻意「攝腳」?切忌打波無品
其實打波動作粗野大有人在,甚至乎籃球殿堂 NBA 都有,舉例如 80 年代末期有bad boys之稱嘅活塞隊。整隊球員打法硬朗,帶點暴力色彩的防守方式但不會刻意令對手受傷。由於這種打法球員本身都需要付出極大體力,一整個球季維持這種打法唔係一件容易嘅事,最後佢哋憑住硬朗防守攞埋冠軍,因此這支活塞隊直到現時為止仍為人所津津樂道。
   
【香港主場】射波刻意「攝腳」?切忌打波無品
   
【香港主場】射波刻意「攝腳」?切忌打波無品

【香港主場】射波刻意「攝腳」?切忌打波無品
打波時積極硬朗可以接受,就算惡名昭彰亦唔等於要茅或者係刻意令人受傷,正如格鬥都唔會接受撩陰插眼等旁門左道嘅招數。大家打波時如果遇到啲咁嘅對手,必需要出聲強烈譴責!我哋打籃球都係為咗開心,又唔係打 NBA,勝負完全唔及個人品德操守重要,要記住打波切忌無品!
  

編輯:Stacy

編輯推薦

【香港主場】學界籃球賽 當贏不讓的青春火花

「當 贏 不 讓」四個字好像在心中引發出莫名奇妙的感動,我想大概是喚醒了那顆熱愛籃球的赤子之心,喚醒了二十多年前的自己,那個對於爭勝竭盡所能、堅持信念、敢於嘗試的自己,那不正正就是現在的我們所需要的力...

2018-02-12 12:16

【香港主場】我介紹過嘅彩虹邨球場 變打卡熱點 ……

近日收到唔少傳媒朋友打電話俾我,問我點睇彩虹邨籃球場成為打卡聖地,而導致居民感受到滋擾一事。話會唔會後悔幾年前喺網頁同社交平台上大力推介彩虹邨籃球場咁話……

2018-02-06 11:38

【香港主場】千金難買心頭好

唔知點解呢種恥笑人哋著波衫嘅文化,已經慢慢被時代沖洗得一乾二淨。經 NBA 同各大品牌以及潮流媒體長年累月嘅苦心經營,加上日本嘅古著熱潮長期盛行,著波衫已經成為不可或缺嘅長青衣著打扮,男男女女都至少有一...

2018-01-15 15:07

熱門評論

已複製連結