橙新聞

【感動】點先可以防止詐騙事件?睇吓呢個廣告就知道!

每隔一段時間就聽到有詐騙個案,多數都向長者下手,如果政府要賣廣告,不如唔好搵米雪、黎耀祥,參考吓呢個廣告!

預防詐騙廣告只係講金句真係唔多掂(圖源:Youtube截圖)

日本政府為咗防止更多老人受騙,就拍咗個廣告。內容係講一個兒子本來約定媽媽嚟一次溫泉旅行,豈料在之前就收到一個通電話,說是兒子急需要錢,媽媽覺得有啲可疑,於是就問咗對方一個問題,「我哋下次會去邊旅行?」因此辦識到對方係詐騙犯。
點知原來呢個問題,其實就係阿仔溫馨提示媽媽,如果接到可疑嘅電話,就要問呢個問題。
呢個廣告只係上載咗幾日,就已經超過過百萬點擊,唔少網民都話睇完呢個廣告都要即刻打電話俾爸爸媽媽。小編就話,呢啲先係成功嘅廣告嚟㗎嘛!
責任編輯:李玥展

編輯:Wing

編輯推薦

【大台學嘢】音效都咁隨便 點會有人俾面

台慶劇「溏心風暴」中思琪姐怒摑飾演別人「小三」的陳敏之一幕,有人發現那一聲的巴掌聲與三十年前粵語長片的巴掌聲音效完全一樣。

2018-01-11 09:25

【方以文 | 睇乜電視啊?】樂壇頒奬禮要繼續搞!

2017年嘅樂壇頒獎禮,1月4日已經落幕,不過呢幾日依然有唔少人瘋狂咁share同討論郭富城、陳奕迅、謝霆鋒喺頒獎禮上重量級嘅表演。有人話要有呢啲重量級歌手帶起集體回憶頒獎禮先有睇頭,話應該停止搞頒獎禮,因為...

2018-01-09 17:59

【集體回憶】百變小櫻返嚟啦!事隔18年推出新番動畫《透明牌篇》

為咗慶祝《百變小櫻》系列20週年紀念,在2016年6月3日於月刊少女漫畫雜誌《Nakayoshi》上開始連載《百變小櫻:透明牌篇》,後來NHK電視台更宣布會將它動畫化。

2018-01-08 16:32

熱門評論