橙新聞

【咁都得】用磁碟機奏樂!咁嘅《歌聲魅影》主題曲你聽啊未呢?

「磁碟」呢個名詞,係連知道,都覺得自己非常老。自從CD呢樣嘢出現咗之後,磁碟漸漸被淘汰,二千年代出嘅電腦,去到後期就連磁碟機都無埋,到底磁碟呢樣嘢仲可以用嚟做啲咩?

一個名為Paweł Zadrożniak嘅Youtuber就由幾年前起,就開始收集讀Floppy Disk Drive、Hard Disk同掃瞄器,至今喺屋企就已經有64部Floppy Disk Drive、8個硬碟與及2個掃描器,利用每部機器所發取嘅聲音,而慢慢將它拼湊成多首唔同嘅歌,真係非常厲害!

最近他就上載咗一條演奏歌劇《歌聲魅影》嘅主題曲《The Phantom Of The Opera》,大家一起細聽吓啦!

責任編輯:李玥展

編輯:Wing

編輯推薦

【Do姐再旅行】陸永嗮錢 激到Do姐紮紮跳?

《Do姐再shopping》再移師到北海道,參加蜜瓜拍賣大會,瘋狂食蜜瓜!經過一輪緊張刺激的夕張蜜瓜拍賣後,Do姐、農夫同翠如就急不及待去試食戰利品。不過Do姐不滿意陸永在拍賣會中的表現,笑著罵他出價太高,不聽...

2017-11-30 18:10

【神還原】是Animoji在模仿你 還是你在模仿Animoji?

芬蘭喜劇演員Rudi Rok擁在超強的模仿能力,在早前模仿30種動物叫聲後,今次挑戰還原Animoji的叫聲。

2017-11-30 14:53

【低頭族注意】成日掛住望手機嘅你 對呢條動畫有無同感?

2017年的今天,每個人都拿著手機,無論是食飯、過馬路還是坐車的時候,都是一直盯手機看成了「低頭族」有沒有留意身邊發生的事呢?

2017-11-24 17:00

熱門評論