橙新聞

【外國人眼中】日韓劇嚟香港取景!原來香港可以咁靚!

圖源:劇集截圖

香港人最常去旅行嘅地方,大概是日本、韓國。我哋經常同人分享見過嘅風景有幾靚,咁香港呢?個個都耍手擰頭,話唔識欣賞喎,不如就從近來在香港取景嘅日、韓劇,睇吓喺邊度取景,重新認識香港嘅美景啦!

近嚟日劇《戀愛香港》整部共4集劇集,都在香港取景,推出第一集就已經得到唔少網友好評。

劇集由山田健太、小池榮子、馬場富美等人主演,講述製作組跟隨在香港居住的日本藝人拍攝紀錄片。

除咗日本網友鍾意之外,亦都有好多香港網民話部劇集將香港拍得好靚。


小編睇過第一集,雖然只有短短27分鐘就已經在當中出現了好幾個場景,好像中環碼頭、旺角與及石硤尾南山村拍攝。


至於今個星期首播,由韓藝瑟、金知碩、李尚禹主演,故事講述三個35歲中年女人的故事。其中講到男、女主角在同一時間因為工作關係,來到香港出差,因此首週播放的內都有不少香港的美景。

有一啲韓國網民都話「如果出多一啲香港嘅鏡頭就好啦」、「睇到山頂纜車嗰吓,個心卜卜跳,實在太好啦」,仲有啲話想再嚟香港添。

至於第一集,就喺尖沙咀、山頂、旺角女人街、行人專區、中環往半山嘅扶手電梯等的地方拍攝,喺劇入埋男主角仲講埋廣東話添,真係非常有親切感!

責任編輯:李玥展

編輯:Wing

編輯推薦

【小編親測】鍋底寡淡無CP值?海底撈中伏記

內地名牌火鍋店「海底撈」登陸香港,位於油麻地的香港分店8日開張,網上宣傳片段精美可人,實際又如何?為食小編當然要前往親試,利申:絕無廣告……

2017-10-11 14:21

【新片】《正義聯盟》:超人亂入?神奇女俠最搶鏡

當蝙蝠俠、超人、神奇女俠……組成前所未有的超級聯盟,地球仍然無法被拯救?

2017-10-12 09:47

【新奇】荃灣IKEA 開幕 唔剪綵玩鋸木

剪綵大家睇得多,鋸木大家又睇過未?

2017-10-11 14:26

熱門評論

已複製連結