橙新聞

發緊夢

生活不易,發夢才是正經事。一班發緊夢的年輕人講故事。

【夢專訪】旗袍不應只在電影中

文:Dustin

阿Ding出生的年代,香港已經幾乎沒有人再穿旗袍。但是旗袍的美仍然透過電影、電視吸引著阿Ding:「我細個已經好鐘意旗袍,因為有啲明星著得好好睇,例如張曼玉,除了衫本身,我亦好鐘意嗰種冷艷嘅感覺」。

 

去韓國要穿韓服 去日本要穿和服 去香港呢?

「其實日本同韓國都好著重自己嘅傳統服飾,我想將呢種想法帶到香港、帶到日常」。修讀時裝設計的Ding,就是在遊歷完其他國家後,決心要在香港也開一間傳統服飾店。「其實我開呢間舖之前未試過著旗袍,因為我同其他女仔一樣,覺得好難著得好睇,而且接觸旗袍嘅方法都不多」。

阿Ding雖然不算是很深入的了解旗袍,但她利用時裝設計的知識,去搜羅甚至到內地訂購喜愛的旗袍,開設這一間擁有超過200件旗袍的旗袍租賃店-嫣裳記。很多女生認為自己不夠高、不夠瘦,Ding也試著為她們在旗袍上作修改去彌補,而其實旗袍本身,也有修正身形的效果「旗袍嘅設計:高領、膊頭的位置要貼要修身,係因為要規範女生嘅舉止。頸唔可以轉太多,開叉防止步伐太大步,令舉止更優雅。旗袍一著上身,好多女生連寒背都冇埋」。

穿旗袍不是某種人的專利

開店的短短日子,Ding也招待過不少遊客,有日本的、台灣的、也有西方人:「可能我哋覺得有啲街道好亂,但呢種感覺就係佢哋印像中嘅香港,所以佢哋可能只係擠到一啲時間,都好想著住旗袍喺街上面影相」。

有人的地方就有故事,其中一個印像深刻的人是一位女士,她有個年紀很大的媽媽,即將入住安老院,就在幫媽媽執拾衣服的過程中,發現媽媽有很多漂亮的旗袍。「所以佢聯絡我,打算捐俾我。佢好似將一啲責任交咗俾我,希望我可以為呢個社會去做一啲,我能力可以做到的事」。Ding打算在收到後,找一些想穿但未有機會穿旗袍的婆婆,提供一個讓她們試穿和拍照的機會。


旗袍可以很日常

客人始終還是本地人多:「有一啲好似遊客咁嚟一日體驗,有一啲為咗影婚紗相而租,都有好多客人鼓勵我快啲出自己嘅設計,等佢哋可以買來日常著」。租旗袍的人都是出席聚會、攝影居多,看來跟日常的距離還有很遠。

目前店裡只租不賣,是為了提供一個體驗給客人。旗袍的高昂價錢會嚇怕人,但當有了一次穿上旗袍的機會,當她們知道不是想像中那麼難接受後,就會令到人們較容易接受旗袍融入日常。甚麼是日常?Ding說:「我對日常嘅理解係當你平日著住旗袍,都冇人覺得訝異」。


【夢專訪】旗袍不應只在電影中

責編:李玥展

編輯:Dustin

編輯推薦

【夢專訪】跳芭蕾舞的男人:「其實我好man㗎!」

一剛一柔,剛柔並濟,不也是芭蕾舞的魅力所在嗎?

2017-08-18 13:51

【夢專訪】夢想成立動物公立醫院的獸醫:生命不分貴賤

「香港的動物醫療體系沒有政府補貼,所以人與動物得到同一種病,人可以用公立醫院的服務而得到治療,收費不會太貴,但動物看醫生就不一樣了,收費比人貴好幾倍。這是每個做獸醫的痛點,如果我們得到補貼,動物醫...

2017-08-10 09:27

【夢專訪】90後情侶鬧市開菲林相機店:只願賣給懂它的人

在旺角西洋南街的一處,中午時分太陽曬著頭頂,滿街都是趕著填飽肚子的人,抬頭一看,舊唐樓某一個單位特別吸引眼球,白色的外牆掛著「SHOWA」幾隻字母,沿著樓梯往上走,走進一道白色大門,就是昭和相機店。

2017-08-03 18:38

熱門評論