橙新聞

小編試味

橙新聞小編,捐窿捐喇去試食!

【小編試味】豊洲水產登陸天后 刁鑽鮪魚部位你聽過未?

近來日本水產當道,乜乜水產愈來愈多,但係大多都係走抵食路線,4月份天后將會開多一間以「極尚」為賣點嘅舖頭,仲堅稱係高級Omakase(廚師發辦)。

左起:頸拖羅、鮪魚腦天、面頰拖羅、筋拖羅

店內主打鮪魚嘅刁鑽部位,包括頸拖羅、筋拖羅、面頰拖羅同埋一條鮪魚只有2片的腦天,小編試完最深印象係筋拖羅,因為用火槍燒完之後好重油香味,入口即溶口感似豬油渣,不過加埋微酸醋飯就抵消返肥膩感。而面頰拖羅就最有咬口,如果唔想咬就首推軟滑嘅腦天喇。

海膽有四款:白海膽、赤海膽、馬糞海膽、鹽水海膽

場內海膽都有4款,同樣來自北海道嘅白海膽(紫海膽的一種)、赤海膽、馬糞海膽同埋鹽水海膽。除咗鹽水海膽帶咸味之外,另外三種可以咁排列,甜味:白>赤>馬糞,濃度:馬糞>赤>白,小編就偏好馬糞海膽,貪佢味濃aftertaste夠強。

左起:炸竹炭鮑魚配白松露醬、烏魚木魚啫喱冷烏冬、烏魚流心海膽蝦丸

Omakase(廚師發辦)嘅好處就係唔洗自己諗,選擇困難朋友福音,呢一個set包括前菜、10件壽司、手卷、甜品,一站式由廚師推薦。如果想散叫都有幾款特色單品可以揀,炸竹炭鮑魚幾適合鐘意香口嘢嘅小編。不過既然主打「極尚」同「高級」,價錢方面都有返咁上下,平時食可能會有少少肉赤,不過如果係慶祝或者追女仔,就不仿豪氣一下啦!

鮨豊(4月1日開始試業)
地址:天后琉璃街4號地下
營業時間:
(星期一至六)中午12時正至下午3時正 & 晚上6時正至晚上11時
(星期日)中午12時正至下午3時30分
(公眾假期前夕)晚上6時正至晚上10時30分

編輯:Dustin

編輯推薦

【小編試味】新鮮手工啤酒!陣陣果味又回甘

平時返工咁辛苦,放工的時候當然就要「啤啤佢」。Happy Hour的時候,會叫一打、半打支裝啤酒的你又有沒想過,啤酒可以唔需要入樽,直接飲呢?

2017-03-28 14:57

【小編試味】麥當勞新系列The Signature Collection

芝味蘑菇安格斯堡、狂惹火辣脆雞、清新田園烤雞堡,聽個名好似好高級咁,係咪又好似Mc café、Create your taste之類執執個樣又賣貴啲呢?

2017-03-09 18:20

【小編試食】荃灣覓食!地道越南料理

雲集各種大大小小中外及本土美食的荃灣區,向來是爲食人士的覓食好去處。小編見到有間新的越南餐廳進駐,怎可以不去一試究竟?

2017-03-07 16:34

熱門評論

已複製連結