橙新聞

入場見男神BC 你要知的《奇異博士》五件事

《奇異博士》(Doctor Strange)今個星期上畫,可能你係為咗入場睇男神Benedict Cumberbatch,根本邊個係奇異博士都唔知。為免入場睇到一頭霧水,不仿先準備一下啦!

1.奇異博士勁衰格

唔係個個超級英雄都好似美國隊長 (Captain America)咁正氣,漫畫中,奇異博士因為醫術高超而變得目中無人,醫治人只係為錢,父親過身都無去探望。連師傅古一(Ancient One)一開始都因為佢人品問題,唔肯醫返佢對手。

入場見男神BC 你要知的《奇異博士》五件事

2.點解冇其他英雄

通常呢一類超級英雄電影都會有其他英雄Crossover,點解今次喺宣傳片就見唔到其他人嘅?唔洗怕,Dr. Strange唔係冇朋友,漫畫中佢同變形俠醫(The Hulk)、銀魔(Silver Surfer)等人組成防衛者聯盟(The Defenders)。而11月開拍嘅電影《復仇者聯盟3》,亦都已經確定有奇異博士參與,到時佢就會同其他英雄一齊打打打對抗敵人!

入場見男神BC 你要知的《奇異博士》五件事

3.奇異博士有幾好揪

雖然暫時未有機會見到奇異博士同其他英雄切磋,不過身為至尊魔法師嘅奇異博士,一直都係公認戰鬥力頂級既英雄,甚至乎係Marvel世界十強之一!不過,為咗配合其他英雄,去到《復仇者聯盟》系列就可能會同雷神(Thor)一樣被弱化喇。

入場見男神BC 你要知的《奇異博士》五件事

4.特技睇到頭暈暈

今次《奇異博士》大玩奇幻風,相信大家睇完預告片之後,都會覺得特技場面有啲似《潛行凶間》(Inception),只不過係玩得更大更誇張!因為戲入面嘅魔法師有扭曲空間、穿越時空嘅能力,所以會出現大量扭曲嘅場面,真係要小心睇到暈!

入場見男神BC 你要知的《奇異博士》五件事

5.古一變左做女人

最後不得不提嘅係蒂妲絲雲頓(Tilda Swinton)所飾演的古一,呢個選角引起爭議,因為古一喺原作係一名西藏男子。但係Marvel和導演表示,選擇絲雲頓是為咗破除西方人對東方男性嘅刻板印象,令到好多Marvel粉絲不滿,所以大家入場要落足眼力,睇吓到底女性係咪真係適合演呢個角色。

入場見男神BC 你要知的《奇異博士》五件事

《奇異博士》

上映日期:27/10/2016

片長:115分鐘

級別:IIA

編輯:Dustin

編輯推薦

【跟住電影去旅行】你夠膽去嗎?《屍殺列車》5大拍攝地點話你知

這陣子的話題電影,必定是上映5天就突破2000萬票房的韓國電影《屍殺列車》,以喪屍之名,論盡人性醜惡,當中一景一物都極為逼真,到底主角們狂奔的車站在哪裡?到附近旅遊會否嚇致心驚膽跳?

2016-09-03 15:22

《貞子vs伽椰子》:兩大惡靈女神 竟成為日本國民CP?!

即將上映的恐怖片《貞子vs伽椰子》不僅僅讓兩位重量級惡靈聯手,成為日本國民級CP,更創造了電影宣傳的又一個里程碑——就是超級會玩!讓我們看到原來恐怖片也可以這樣宣傳!

2016-08-23 10:34

【蔣薇|不負責電影劇透】未知死,焉知生

《死亡預告》是一套由動漫改篇的電影,劇情的背景荒謬絕倫,每個人身上身上都植入了納米膠囊,有千分之一機會於18-24歲設定的時間內破裂流出毒藥,死亡之前的二十四小時,會接獲「逝紙」,故事隨著主角派送「逝...

2016-10-18 09:37

熱門評論

已複製連結