!-- Begin Hotmob JS SDK Tag -->

橙新聞

最新文章

【型男攝影師 | 行山記】新手不宜 越野單車飛越釣魚翁

一直都喜歡到清水灣的釣魚翁郊遊徑作越野跑鍛練,有一次,和幾個山地單車(簡稱MTB)友聊起來,才想起釣魚翁郊遊徑也是一條越野單車徑,所以一直有個念頭,希望有機會試一試路線。

2017-04-26 08:31

【斯汀 | 做網喎】#ptgf外的隱藏IG Hashtag

IG之前就係一啲討論區或者論壇,根本「做雞」、「援交」、「ptgf」一路都無停止過,假如大家係咁關心嘅,唔洗等到而家先留意到。

2017-04-25 14:41

【有故事的旅人】我不買手信的原因

曾不止一次分享過,自己去旅行最討厭就是要買手信或「帶貨」。我不知道為什麼自己去旅行竟要有「壓力」,因為找不到你心儀的東西而苦惱、為要「買手信」,竟刻意要預留半天寶貴的時間,這是我的時間、我的旅行,...

2017-04-25 09:01

【專訪】舊物收藏者:物品都有自己的故事 盼將舊物精神帶到生活

無論你是70、80還是90後,深信大家小時候都有玩過玩具,隨著時代的步伐愈走愈快,不少舊時的物品都漸漸消失,到現在想要找回它們,細想童年幻想,恐怕已經非常困難;可是到現在仍有人將舊物保得相當好,他就是舊...

2017-04-24 11:50

【香港主場】波衫與我 (下篇)

而家啲波衫設計多數以簡潔為主,90年代好多球隊,例如火箭、速龍、太陽、活塞等等所採用嘅大Logo設計已絕跡多年,其實直到現時為止,仍然令球迷津津樂道,呢類波衫每次復刻均大收旺場。近年NBA波衫設計都趨向復古...

2017-04-22 14:10

【單身食錄 | 聞西】九龍城泰菜靈感 香葉肉碎炒豆角

上星期食咗碟香葉肉碎炒豆角飯,咁梗係放上Facebook 俾啲朋友恨下啦,其中有個friend時裝界達人Daniel就叫我教佢整喎,其實佢煮嘢叻過我多多聲,都係想俾個機會我獻醜啫,哈哈⋯所以今次就示範一次我嘅版本!

2017-04-22 14:09

【夢專訪】對狗好過對人 內向男推動學界狗義工

「我成日講,狗係求生唔會求死,佢哋面對問題的態度是積極面對」。漸漸發覺和狗相處、訓練狗的過程能夠令人有轉變和成長,在自己的社工工作上那些青年人一樣有這樣的需要,所以開始將這些元素放在我的工作上。

2017-04-21 14:49

【斯汀 | 做網喎】佢哋都係「普通人」嚟?!

究竟點至算係「公眾人物」?點先算係「普通人」?係咪由你一開個公開Channel開始,即使未知會唔會紅,就已經要「做個好榜樣」?如果明明都唔係好人又要扮演一個好人,到時又會唔會比人話表裡不一,衰多兩錢?

2017-04-20 14:58

《時代的偽證者》:我們不願相信美好的結局

這套電影沒有警匪片鬥智鬥勇的劇情,也沒有一般菏里活大片的特效。只是單純在法庭上展現各自立場的論點,劇情雖然看似簡單,但兩人在法庭上的言語針鋒相對,就像一把又一把的利劍,不斷地攻擊對方。各自只是以證...

2017-04-19 18:03

【有故事的旅人】去得多日本旅行後,這些光怪陸離都看化了(二)

上回分享了一些遊日本多次後才明白的有趣文化或習慣,想來不止那麼少,為大家多補幾個。

2017-04-19 14:08

【方以文 | 睇乜電視啊?】不如開個「腐女台」

每個電視台都要有自己嘅定位,先至吸引到一班特定觀眾群,亦即係成日聽到嘅「目標觀眾target audience」。大台觀眾群主要係師奶,新台就主要係後生。咁點解無個台係for一班腐女呢?

2017-04-18 13:54

【日本旅行】大阪十大人氣伴手禮

大阪,是日本觀光最興盛的城市之一,也是聚集了許許多多美食的地方,但是,來到大阪,你知道到底有哪些是一定要買回家的嗎?就讓KKday來為您推薦最精巧又美味的大阪必買伴手禮吧!

2017-04-16 12:10

【香港主場】波衫與我 (上篇)

就係咁,我喺小學四年級就擁有人生第一件NBA波衫。自此之後就好似中毒咁不停研究同收藏波衫直到而家。

2017-04-16 12:10

【專訪】曾因港漫與媽媽反臉 大學講師:不是港漫「教壞」我

每個人都有珍視的東西,可能是一個汽水罐、可能是一封信,別人眼中「區區」的幾本書,竟然令一對母子心存芥蒂多年,港漫到底是何物?當中的情結又有多深?

2017-04-15 09:04

【有故事的旅人】Hey! Fuxking Asian!

時候,並非要看低自己的種族,而是人在外地,尤其是去到有嚴重種族歧視的西方發達國家時,總會覺得自己身為黃種人就是原罪。

2017-04-14 10:59

專欄推薦

影片(Video)專頁