橙新聞

第一桶金

資深地產分析師

【第一桶金】打工

【第一桶金】打工
資料圖
【第一桶金專欄】新辣招後 細價樓仍然受捧

文|1% Anthony

1%投資課程總監

東歐之旅,認識了一位來自廣州太太。

某天吃飯,講起買樓…

朋友:香港啲樓價升得好利害喎!

筆者:廣州都唔差丫,有冇買呀?

朋友:自己住嗰間囉,早年買落嘅。

筆者:唔買多間投資吓?

朋友:唔買啦,唔使供咩?費事成世人幫層樓打工!

筆者:咁諗就唔啱啦,其實係層樓幫你打工!

朋友:點會呀?…

唔識買,你就係為層樓打工!

識買,其實係層樓幫你打工!

我嘗試解釋,不過三言兩語真係冇辦法講得明…

朋友與丈夫在廣州經營布藝生意,算是小康之家,除了搵地方玩,搵好嘢食,閒時我們還會一起去搵搵口罩,這裡的中國人掃貨也掃得凶,很多藥房都已經沽清,平均問五、六間,才有一間有少量存貨,也沒有日本、韓國等地出產的那麼專業,包裝上沒有標示甚麼測試認証,幸有這位做布藝的朋友,她會先買一個剪開來檢查,看看是否三層,是否優質過濾布材才買,我們也學了不少。

唔識買,你就係為層樓打工!

識做生意,不代表識投資,跟很多用家一樣,在他們眼中,樓是買來住的,所以一直以來,就只有一個自住單位。當做生意賺到錢,又或者地方不夠用,就再換大一點的單位,所以對他們來說,買樓就是住,就是不斷供樓、供樓、供樓。

好多人都覺得自己識買樓,以為有能力就可以買,以為買樓就係睇個單位啱唔啱自己住,有沒有地鐵,交通方唔方便,樓齡新唔新,間格好唔好,景觀靚唔靚,環境否舒適,裝修殘唔殘,有冇漏水維修,有小朋友的話又會考慮是否名校網等等,最叻睇埋地區發展,如果純粹是為了自住,是可以的,但最終就會好似廣州朋友一樣,不斷供樓,成世人就是為層樓打工。

這只是買樓最表面的部份!

完全唔可以叫做識買樓!

識買,其實係層樓幫你打工!

買樓最核心的精神,其實不是為了住!

而是賺錢,賺資產,賺取早日財務自由!

再說坦白點,是為發達!

上述所說所謂買樓的考慮因素,甚麼環境、交通、配套、間格、景觀、樓層、校網…其實都只是一些工具,讓我們衡量單位的價值,計算潛在的值博率,評估可以賺到多少。簡單來說,就是這個單位是否值得買,是否可以幫你賺到錢。

然而這只是第一步!之後要學習的技巧還有很多呢~~

例如樓價升了,要怎麼做?加按套現再買?還是賣出一間變兩間?如何可以發揮槓桿?如果沒有名額了,又會怎麼做?繼續令自己資產倍增?如何用最怄的時間,令到自己達至財務自由?

每天、每分、每秒…都是搏奕!

只要做得好,你就可以駕馭物業。

就係層樓幫你打工!

作者簡介

1% Anthony

1%投資課程總監,暢銷投資書「買樓上車防中伏」、「樓。轉命運」、「上車又住又賺」等作者,經濟一週專欄作者,曾任商台「星火燎原」嘉賓主持,曾接受TVB「新聞透視」、「財經透視」、「Big Boyz Club」、經濟日報、明報、星島日報、iMoney等專訪。2000年科網股爆破,欠下一身卡數。債務重組,還錢兩年後再出擊,由滿身卡數打工仔,變出雙位數物業。2009首創地產投資課程,與同學們大舉出擊,住宅、商舖、工廈、大陸市場,以穩健投資策略,協助無數年青人成功上車,無數小業主財務自由。

Fan Page《第一桶金》:www.facebook.com/anthony.wealth

本文為作者觀點,不代表本媒體立場。

責編:Loki

編輯:Emma

編輯推薦

【第一桶金】市況:口罩經濟學

最近,大家多了一個使命,就是為自己家人和身邊的朋友買口罩。今次的疫情,可是一個很大的教訓,透對經濟、買樓也有啟發。

2020-02-17 12:55

【第一桶金】訪問

Anthony Sir你好!最近見很多報道、評論都說香港正面臨一個非常危急的情況,社會運動仍未完結,又爆出一個新沙士,相信樓價短期內會急急調整,不是買樓的好時機,是這樣嗎?

2020-02-12 12:46

【第一桶金】封關

朋友: 而家先嚟封關,有鬼用咩?! 筆者: 淨係封高鐵、中港碼頭、直通車,有鬼用咩?! 朋友: 年假過後,肯定有好多人會經各個口岸返港。 筆者: 所以高峰期可能還未到…

2020-02-03 09:46

熱門評論

已複製連結