橙新聞

【搵錢呢啲嘢】爽WiFi李垣創業成癮搞零食生意:想證明自己靠實力

文:Emma

攝影、剪接:Zita

李垣(Michael)創立的「爽WiFi」短短三年營業額過2000萬元,在「爽WiFi」3周年之際,2018年4月他再次創業,推出第二個品牌「零食到家」。

圖:搵錢

他直言「自己有舖創業癮」,創辦過不同公司都失敗,到想做網上零食的時候,身邊大部分朋友都是反對的,到開設實體店,更有人形容他「癡線」,在租金這麼貴的情況下,走去開鋪,而且零食利潤低,真的是「癡線」。

圖:搵錢

Michael說,「如果我真係要賺大錢,我就唔會做呢一行」。無錯!我覺得爽WiFi做的挺成功的,但是我覺得這麼生意未必可以做得很長遠,故想有一門生意可以做到老,不需要賺大錢,為求將「快樂」帶給每一個顧客,打造一個零食業的潮牌,給人一種新鮮的感覺。

圖:搵錢

如果第一門生意和第二門生意完全沒有關係,我都成功了,就證明我不是靠運氣,是靠實力。成功與否,我只想證明給自己看,不要和別人交代。

圖:搵錢

零食看似是一門很簡單的生意,但要做得好是很複雜,更何況我是從零開始,未試過開鋪,未接觸過零食業。尤其是我們做日本進口零食,貨品到期日很短,我們管理這些倉存,會比較痛苦,一旦掉以輕心就整批貨都報廢了。此外,找貨源、銷售、物流等都需要在創業過程中學習及不斷改進。

圖:搵錢

別人常常講堅持,我也一樣,不過我是堅持不斷地變,這才是營商之道。目前,零食到家每個月營業額超過100萬元,上月亦於將軍澳開設了第二間分店,年內目標,全港各區再增設3至4間門店。

責編:Loki

編輯:Emma

編輯推薦

【搵錢呢啲嘢】200呎舊樓大變身 40萬打造溫馨蝸居

好多香港人勞碌一世,都是為了上車買層樓,做一輩子樓奴。近年上車難度越來越大,亦都越賣越細,近年部分蝸居單位甚至不足200方呎,但很多人都希望能夠做到麻雀雖小,五臟俱存,裝修花費多少?豐儉由人,有人願意...

2019-06-06 18:40

【搵錢呢啲嘢】裝修佬升呢開室內設計公司 最叻打造迷你安樂窩

80後Penny Lau本身家中從事裝修行業,中五畢業後就跟隨父親入行做「裝修佬」。他直言,入行以來聽過最難聽的說話是「點解你咁後生入行做裝修,點解你唔讀多點書,點解要做啲咁污糟的工作」。

2019-05-31 16:41

【搵錢呢啲嘢】30歲入行攝影搵到第一桶金:唔靠器材靠觸覺

香港有很多出名的Wedding攝影師,但可以兩個月收入過百萬,相信少之又少。攝影師Ben Tang踏入30歲才入行,結果遲來先上岸找到人生第一桶金,近年更租下10,000呎的工廈,打造自己的夢幻影樓。他認為能否拍攝一輯好...

2019-05-24 15:13

熱門評論

已複製連結