橙新聞

【搵錢呢啲嘢】200呎舊樓大變身 40萬打造溫馨蝸居

文:Emma

拍攝、剪接:劉智恒

好多香港人勞碌一世,都是為了上車買層樓,做一輩子樓奴。近年上車難度越來越大,亦都越賣越細,近年部分蝸居單位甚至不足200方呎,但很多人都希望能夠做到麻雀雖小,五臟俱存,裝修花費多少?豐儉由人,有人願意花樓價一成費用去裝修新居。

圖:搵錢

圖:搵錢
圖:搵錢
圖:搵錢
圖:搵錢
圖:搵錢
圖:搵錢

片中的單位業主是一對年輕夫婦,物業樓齡約40年,單位實用面積約200方呎,購入價約400萬元,是次裝修費花費約40萬元,即是佔樓價的一成。裝修後,單位收納空間大增,而且視覺空間感大幅提升,歐式設計風格更增添了家居現代感和溫馨感。

責編:陳榮彪

編輯:Emma

編輯推薦

【搵錢呢啲嘢】裝修佬升呢開室內設計公司 最叻打造迷你安樂窩

80後Penny Lau本身家中從事裝修行業,中五畢業後就跟隨父親入行做「裝修佬」。他直言,入行以來聽過最難聽的說話是「點解你咁後生入行做裝修,點解你唔讀多點書,點解要做啲咁污糟的工作」。

2019-05-31 16:41

【搵錢呢啲嘢】30歲入行攝影搵到第一桶金:唔靠器材靠觸覺

香港有很多出名的Wedding攝影師,但可以兩個月收入過百萬,相信少之又少。攝影師Ben Tang踏入30歲才入行,結果遲來先上岸找到人生第一桶金,近年更租下10,000呎的工廈,打造自己的夢幻影樓。他認為能否拍攝一輯好...

2019-05-24 15:13

【搵錢呢啲嘢】一張信用卡變四千呎舖 90後情侶「秒殺」波鞋街

波鞋友,有誰不想將興趣當飯食,上網做買賣賺外快,儲夠錢再買新鞋。九十後Theo(吳梓歡)讀大學時,因為成績太差被踼出校,前途好似一片灰暗,無意中卻發現網上買賣波鞋有利可圖,憑著一張信用卡和女友Sandy(馮蒨...

2019-05-10 18:00

熱門評論

已複製連結