橙新聞

【搵錢呢啲嘢】讀完法律唔做律師 90後印卡片變出百萬生意

【橙訊】印卡片,旺角幾乎整條街都是卡片舖,你還要衝去死?這是90後Wilson創業前,家人給他的忠告,但Wilson偏偏不怕死,大學法律系畢業後不做律師,寧願花10萬元積蓄創業,開公司印卡片,在飽和的印刷業竟殺出一條血路,不單止三個月極速回本,現時營業額已過百萬。

【搵錢呢啲嘢】讀完法律唔做律師 90後印卡片變出百萬生意
圖:搵錢


Wilson笑言,讀法律系不是自己的意願,而是因為父親的管教非常嚴,希望子女將來可以成為專業人士。父親當時給他兩個選擇,一是讀法律,二是讀醫,結果選擇了前者,純粹因為讀法律的時間較短,只需3年時間,讀醫起碼要5年,萬一發現不適合,自己損失的時間也較短。

為何創業選擇印卡片?Wilson說可以數到大學時期,曾經參加一個Chinese Society,「要搞好多唔同嘅活動,有好多唔同印刷需要,要搵唔同印刷公司幫我哋印門票、貼紙、恤衫咁,果時開始對印刷有少少認識。」畢業前,他在律師行做實習生,終於確定自己喜歡做生意多過打工。於是畢業回流香港,拿出10萬元積蓄開設網上印刷公司JoinPrint

【搵錢呢啲嘢】讀完法律唔做律師 90後印卡片變出百萬生意
圖:受訪者提供

花了3年時間讀完大學法律系,卻放棄做律師。Wilson的家人知道後當然反對,認為印刷是一門快被淘汰的行業,偏偏參一腳下去。然而,Wilson認為每個市場都一定有競爭,也沒有一門永不飽和的生意,結果不理家人的反對,趁後生出來博一博。

Wilson說:「初始成本其實唔係好高,因為我只係請咗兩個員工,一個Designer,一個Programmer,去幫我寫咗一個網站出來,我哋就利用平台接單,接咗就交俾廠做。」他坦言一開始很幸運,找到一間行分成制的印刷廠,例如1,000元的訂單生意,印刷廠便收200元,大家互相拆賬。

【搵錢呢啲嘢】讀完法律唔做律師 90後印卡片變出百萬生意
圖:搵錢

不過,創業初期的生意並不理想,公司走平價路線,結果第一個月「食白果」,「得返黎既Feedback係,『點解你貴過果間咁多架』,好似未買之前已經鬧緊我,當時我就諗,唔係啦,可能要轉轉方向。」Wilson說,公司之後改走平民化高質路線,價錢可負擔而印刷質素較講究。

到第二個月,Wilson終於接到第一張單,有一位外籍人士要求印一張很特別的卡片,「要兩張紙裱埋一齊,一面要UV再加燙銀,另一面要激凸,仲要專色印,邊要噴色,我當時就乜都話OK、OK、無問題,因為無單,當然乜都話好。

【搵錢呢啲嘢】讀完法律唔做律師 90後印卡片變出百萬生意
圖:搵錢

「佢要印300張,我哋都同佢做,特厚加工卡片,出面印刷公司可能最少要印1,000張。」Wilson憶述,客人收貨後十分滿意,更介紹了他太太給我認識,原來他的太太是大型時裝品牌的設計總監,此後訂單陸續有來。

目前公司每月營業額達七位數字,除了卡片之外,還有囍貼、貼紙等,約八成生意均是來自網上的街客,顧客可以直接上傳已設計好的卡片,或者使用網站提供的設計模版,只要輸入自己的資料便可下單。

【搵錢呢啲嘢】讀完法律唔做律師 90後印卡片變出百萬生意
圖:搵錢

Wilson又透露,除了在Facebook、Instagram上推廣,其實很多人忽略了在搜尋器下廣告,「目前公司係Google排第二,想印卡片一Search就搵到我哋。」Wilson希望未來的業務可以拓展至海外,首站主打新加坡和澳洲市場。

他認為,創業最重要是有正確的團隊,如果團隊正確,做任何事都可以事半功倍。第二是每日檢討,而且要想到更好的方法處理問題,「每日都係好既學習經驗,如果今日你有一啲挫折,你諗到方法解決,你以後就唔會犯同一個錯誤,當每日都做呢件事嘅時候,以後要處理嘅煩惱會少好多。」

「一開頭有好多閒言閒語,甚至啲客既Feedback係十分有用,因為如果無佢哋既Feedback,我亦都唔知道點樣係市場上定位,如果一開始太順,我亦都唔會知自己點解會有訂單。」Wilon說。

責編:郭韻婷

編輯:Loki Chan

編輯推薦

【搵錢呢啲嘢】8間鋪2年執晒靠開live翻身 鞋痴打造160萬女鞋生意

記得小時候媽媽帶自己去買鞋,都會千叮萬囑一定要試上腳,走兩步,合腳才能買。從事女裝鞋行業十幾年的鞋佬Jaguar高峰時在內地有8間分店及設有專屬廠房。認為「鞋一定要試的」的他,在面對網購潮流興起,仍然死守...

2018-12-07 10:03

【搵錢呢啲嘢】洗頭仔搖身變3間Barber Shop老細 年收過百萬(下)

在上集Hunter 跟我們分享了他的生意經,今集他跟我們分享他個人的故事----一個油頭佬的故事。

2018-11-30 17:27

【搵錢呢啲嘢】80後「油頭佬」:唔係剪得似 你就係一個Barber(上)

這兩年來,最流行的男生髮型非「油頭」莫屬,香港由大街小巷開到工廈,Barber是一種很高級的理髮店,店內的環境特別Old School ,裡面的Barber都是一身筆挺的制服,穿著一條前面有大口袋的圍裙,身上有不同紋身,...

2018-11-23 16:32

熱門評論

已複製連結