橙新聞

【搵錢呢啲嘢】洗頭仔搖身變3間Barber Shop老細 年收過百萬(下)

【搵錢呢啲嘢】洗頭仔搖身變3間Barber Shop老細 年收過百萬(下)
圖:搵錢

【橙訊】Barber Shop是一種很高級的理髮店,店內的環境特別Old School ,裡面的Barber都是一身筆挺的制服,穿著一條前面有大口袋的圍裙,身上有不同紋身,帥氣十足。

在上集Hunter 跟我們分享了他的生意經,著集他跟我們分享他個人的故事----一個油頭佬的故事,Hunter 中三輟學,當時15歲的他入行做「洗頭仔」,人工3000蚊左右,入行9個月變升格為髮型師,18歲已經是一間Salon門市經理,25歲左右邊有車有樓,完全可以揸住層樓鋪位收租過世,但因為他想給兒子做一個榜樣,身教重於言教,他回港打工,在兒子上幼稚園必經之路的單剪髮型屋打工,「希望小朋友見到爸爸是要工作才能賺到錢」,但怎知計劃永遠趕不上變化,Hunter與前妻離婚,他選擇一個大男人帶著兒子淨身出戶,從頭開始。

憶述當初,Hunter第一筆創業基金是爸爸贈予的,和當時的Partner合共投資了20萬,當時所有室內裝修都是兩個人一手一腳搞掂,轉眼兩年過去,店鋪已經由1間變3間,員工由2個人變大約20人,每月營業額6位數。每一間店,都採合夥經營,由不同Partner夾資開設。在短短2年時間已經在新界西區開設3間分店。

責編:陳榮彪

編輯:EmmaKwok

編輯推薦

【搵錢呢啲嘢】80後「油頭佬」:唔係剪得似 你就係一個Barber(上)

這兩年來,最流行的男生髮型非「油頭」莫屬,香港由大街小巷開到工廈,Barber是一種很高級的理髮店,店內的環境特別Old School ,裡面的Barber都是一身筆挺的制服,穿著一條前面有大口袋的圍裙,身上有不同紋身,...

2018-11-23 16:32

【搵錢呢啲嘢】棍波車迷500萬開車行 世界各地幫人搵「二奶」

棍波車好似慢慢比科技淘汰,但近年愈來愈多人玩棍波車。San、Dennis及黎汝賢都是棍波車迷,兩年前他們看準商機,投資共500萬開車行,為一眾於全球搜尋懷舊經典棍波車。

2018-11-09 18:42

【搵錢呢啲嘢】90後網紅蛋糕店老闆:烹飪課永遠唔合格

每逢生日、大時大節,人們都愛買個精美的蛋糕來慶祝,但不知是何時開始,坊間連鎖蛋糕店的蛋糕越賣越貴,一小個就已經叫價二、三百元。亦不知何時開始,人們只嚮往蛋糕花巧的外表,就算一放進口連連大叫「中伏」...

2018-11-02 11:25

熱門評論

已複製連結