橙新聞

【搵錢·實測】香港人,你驚無樓住多啲?定係驚鬼多啲?

視頻:Leo;實習記者: 韓潤榕

【橙訊】近年香港樓價癲到你唔信,香港人想買樓,真係難過登天!如果現在有一間平過市價100萬的凶宅單位讓你選擇,你又會唔會考慮呢?到底香港人是怕無樓住多啲,還是怕與鬼同眠多啲呢?適逢今日係「萬聖節」,我哋出街問下佢哋點揀啦!

責編:郭韻婷

編輯:EmmaKwok

編輯推薦

【搵錢·動畫】公平咩!香港人有1000萬夠做啲咩?

據花旗銀行今年3月發表香港千萬富翁調查報告,去年本港擁有一千萬港元或以上流動資產的富裕人士,按年增加15%,達到6.8萬名。如果有1000萬的資金,應該把錢拿來買房或是做其他投資,還是該先享受一下人生?

2018-09-23 12:11

【搵錢·實測】男人之苦?搵幾錢一個月先養得起老婆?

樓價持續上升,物價又不斷上漲,老公養老婆係咪天經地義?今時今日男士究竟搵幾多錢先養得起老婆呢?結婚又要俾幾多禮金呢?小編走訪街頭,睇下班男士有咩諗法?有受訪者就話,禮金俾8千蚊就得......

2018-08-17 10:38

【搵錢·實測】八達通抑或支付寶 年輕人用緊咩支付模式?

Wechat pay和Alipay已經進攻香港移動支付市場,香港成為移動支付的新戰場,「本地薑」八達通會否被淘汰呢?時下年輕人的支付模式有無轉變呢?小編街頭採訪了一些年輕人,看看他們怎麼說。

2018-06-29 10:47

熱門評論

已複製連結