橙新聞

【搵錢·動畫】公平咩!香港人有1000萬夠做啲咩?

【橙訊】據花旗銀行今年3月發表香港千萬富翁調查報告,去年本港擁有一千萬港元或以上流動資產的富裕人士,按年增加15%,達到6.8萬名。

如果有1,000萬的資金,應該把錢拿來買房或是做其他投資,還是該先享受一下人生?

不少港人捱生捱死一生就係為一層樓,但近年本港樓價不斷癲升,今時今日1,000萬又可以買到怎樣的房子呢?

香港居屋都賣到過千萬,富榮花園早前一個中層3房單位就以1,065萬沽出。私人市場上,一手一房單位都賣到過千萬,實用面積僅得400方呎左右。

但在國外,就拿港人喜歡移居的加拿大來說,300至400萬就可以買到1間千幾呎的Townhouse 。

換句話說,香港1,000萬只能買到個劏房,但係外國,用三分之一的價錢可以買到House,相比之下,你點揀?

再誇張啲,幾百萬已經可以做島主,過與世無爭的島主生活,澳洲著名景點大堡礁對開一個私人小島Wedge Island售價不用50萬美元,即大約390萬港元,坐擁一方海島,令人羨慕不已。

一句到尾,都係香港物價太貴!

責編:陳榮彪

編輯:EmmaKwok

編輯推薦


熱門評論

已複製連結