橙新聞

第一桶金

資深地產分析師

【第一桶金】行到邊睇到邊

【第一桶金】行到邊睇到邊
想買樓、想買筍盤,先要踏出門口,不斷睇樓!資料圖

【第一桶金專欄】新辣招後 細價樓仍然受捧

文|1% Anthony

1%投資課程總監

真人!真事!

某個周日下午,收到同學的Whatsapp…

同學: 「睇緊層樓…200幾萬有交易!」

筆者: 「村屋?幾靚喎!」

同學: 「租到8、9千蚊!」

筆者: 「回報幾好喎。」

同學: 「好多都係外國人租添。」

筆者: 「係?邊度?」

同學: 「你估吓~」

筆者: 「應該係要轉程小巴先去到嗰啲,粉嶺再入?」

同學: 「唔係,係南丫島。」

筆者: 「嘩!唔使買到咁遠吓話?」

同學: 「睇吓之嘛,又唔係買。」

筆者: 「睇都唔使走到咁遠丫!」

同學: 「約咗朋友嚟BBQ,佢哋透緊爐,我咪周圍睇吓囉。」

筆者: 「哦~~咁又啱喎!」

同學: 「你話嘅,乜都睇吓,先識比較嘛…」

很多朋友都話想買樓、買筍盤,唔通個個識買咩?…

如果你問:「最近有冇睇樓?」個個都話冇!

又話想買樓、買筍盤,又唔去睇樓,咁點買呢?難道筍盤會自己走上門來敲門?跟你說:「等你好耐啦,做乜唔嚟買我呀?」

其中有些朋友,叫佢去睇樓好似叫佢去死咁…

理由多多,又話要開OT,又話約咗人食飯,又話唔舒服,試過有朋友話要返屋企放狗,千奇百趣,總之就係唔想去。想點?又話想買又唔願去睇?點知自己想要乜?

又有些朋友覺得睇樓是人生大事,籌備經年…

總覺得一定要做好心理及生理準備,最好就是在星期六、日,不用上班,推掉節目,約好幾個代理,最好仲要有十個八個匙盤,仲要約埋朋友、家人一齊去,睇完之後大家食飯。想點?現在可不是去日本旅行啊!沒必要大班人一起去吧!想嚇死業主咩?其實睇樓是一件好簡單的事,就好似平時行街見到商店裡有件靚衫,就走進去試試,就這麼簡單。路過代理行,見到有吸引的放盤,就推門走進去問問行情,有鎖匙就上樓睇睇,十幾分鐘睇完,簡單不過!

又有些朋友覺得,樓價好貴,買不起,買得起才去…

首先,邊個話睇樓一定要買先?

等到自己買得起先去?等到幾時?

幾時先叫買得起呢?個個都話樓價好貴,咁到底有幾貴呢?幾多錢呢?到底你係咪真係買唔起呢?會唔會有啲買得起呢?有些朋友擔心代理會死纏爛打,擔心會被不良代理哄騙,說實話,這就要靠平時多留意行情,多睇樓,有經驗就不會那麼容易中伏了。

報章傳媒有講?指數又破頂?哪裡哪裡又創新高?

單靠這些資訊,你可以有多了解市場呢?報章傳媒需要讀者關注,升市自然集中報導破頂成交,跌市自然集中劈價成交,是否足夠全面呢?個別單位破頂,可能因為質素高、裝修靚,甚至可能是特色單位,代表個個單位都貴嗎?個別屋苑破頂,代表全港都癲貴嗎?一些被遺忘的舊區、單幢樓,其實仍然有不少尋寶機會。

就像同學的情況…

當一般人還躲在家裡,看創新高的報導,埋怨樓價很貴…

睇樓已經成她的興趣,成為她生活一部份!

你估…邊個買到筍盤機會高?

想買樓、想買筍盤,先要踏出門口,不斷睇樓!

冇?貴?買唔到?睇完50層再講…

實不相瞞…同學已經有幾層樓了!兩層香港、兩層內地!

作者簡介

1% Anthony

1%投資課程總監,暢銷投資書「買樓上車防中伏」、「樓。轉命運」、「上車又住又賺」等作者,經濟一週專欄作者,曾任商台「星火燎原」嘉賓主持,曾接受TVB「新聞透視」、「財經透視」、「Big Boyz Club」、經濟日報、明報、星島日報、iMoney等專訪。2000年科網股爆破,欠下一身卡數。債務重組,還錢兩年後再出擊,由滿身卡數打工仔,變出雙位數物業。2009首創地產投資課程,與同學們大舉出擊,住宅、商鋪、工廈、內地市場,以穩健投資策略,協助無數年青人成功上車,無數小業主財務自由。

Fan Page《第一桶金》:www.facebook.com/anthony.wealth

本文為作者觀點,不代表本媒體立場。

責編:郭韻婷

編輯:Savanna Lei

編輯推薦

【第一桶金】那個年代最易買樓?

政策不變,即使樓價唔升,亦難以大跌,沒有父幹母幹怎麼辦?唯有多動腦筋,開闊視野,唔可以再靠份工啦!一個方向,搵家人、朋友合力上車;另一個方向,鑽研其他投資機會,除了一般股票、債券等,大陸樓也是一個...

2018-03-12 09:14

【第一桶金】月入2.5萬買唔到樓 北上求翻身!

讀者來信 Anthony Sir你好,一直有睇你的專欄,正如你所講,年青人上車真係越來越難,就好似我,一來自己努力儲錢,二來家人也幫一點,大約有50萬首期,我現時的人工大約有2.5萬,朋友說原來不足以過壓力測試借9...

2018-03-06 17:46

【第一桶金】年後新盤供應陸續有來 邊區值留意?

以往,師傅教落…供應量多的地方就要避! 原因很簡單,因為供應量多,如果賣得太貴,一來難以清貨,二來買家情轉投二手市場,於是發展商就會貼二手價開盤,試想想…如果個個新盤都咁係咁,區內樓價自然受壓,...

2018-02-27 09:37

熱門評論

已複製連結