橙新聞

【娛樂圈誰打機成癮?】周董、JJ、余文樂都有份...

【橙訊】農曆新年除咗拜年逗利是之外,相信大家都係同啲親戚朋友打下麻將、打下機,過日神。以前講到打機,都會好負面,如今大家對打機已經有一種新嘅認知,打機唔再係「廢青」,可以好有前途!小編盤點了近年兩岸三地,娛樂圈中有邊啲明星自組電競職業隊。

【娛樂圈誰打機成癮?】周董、JJ、余文樂都有份...
電競產業商機大,明星紛紛組職業電競隊。資料圖

事實上,電競已成為全球最受歡迎嘅運動賽事之一,佢帶來嘅商機亦相當龐大,帶動全球經濟。唔單止一般愛好者,唔少明星都幾沉迷打機,更加自組職業電競戰隊,當中以周杰倫最先組隊,之後就有林書豪、林俊傑、余文樂、鹿晗和蕭敬騰等兩岸三地嘅明星,紛紛出錢成立戰隊。明星電競隊既有話題性,又可以加強與粉絲的互動,WinWin雙贏。

編輯:郭韻婷 責編:陳正偉

編輯:EmmaKwok

編輯推薦

【搵錢·電競】香港電競起飛 打機「錢」途無限

「衰仔/衰女包,成日掛住打機?」可能很多家長們都說過,但已成為過去式,隨著電競迅速發展成新產業,帶動全球經濟,現在打機不一定是「廢青」,可以很有「錢」途,更隨時會成為「明日之星」。

2018-01-24 11:55

【搵錢·情人節·實測】Vday點過?你夠膽就同條女講「食麥記」

聽日就係一年一度嘅情人節喇,亦即係各位男士被劏嘅日子,大家諗住點同BB過情人節呢?有得出街被人劏係幸福?女仔一定要燭光晚餐?還是食M記已經好幸福?聽下佢哋點講?

2018-02-13 20:54

【搵錢呢啲嘢】我要做「腦細」!97後小鮮肉2萬蚊開網店賣班衫

誰說年少一定無知?創業是不少年輕人的夢想,三位97後就在大學畢業前努力實現創業夢,他們坦言,三人一齊創業是因為返工要聽人「支笛」,於是萌生了創業念頭,一嘗做「腦細」,體驗下自己話事的滋味。

2018-02-08 10:47

熱門評論

已複製連結