橙新聞

【搵錢·實測】睇下馬雲大師口中嘅新零售有乜咁勁揪?!

【橙訊】新零售!新零售!聽就聽得多!究竟系咩?你知唔知?簡單來講,香港人想食新鮮海鮮,落樓下街市買,又驚自己煮得唔好食,多數要山長水遠去流浮山或者屯門三聖,又或者入去西貢,總知都係一頭一尾啦,買完仲要攞去附近餐廳加工先有得食。但係馬雲大師顛覆左呢個傳統生態,佢做出黎的盒馬鮮生,集超市、街市、餐廳於一身,簡直方便到極點!呢個就係新零售,我地今日帶你去體驗下。

編輯:郭韻婷 責編:陳正偉

編輯:EmmaKwok

編輯推薦

【搵錢·樓市·實測】靠父幹都係一種實力!不過我無...

香港樓價不斷癲升,今時今日,年輕人慨歎一世都買唔起樓!佢哋點睇樓價?層樓對於佢地嚟講係代表啲咩?一齊聽下佢地講乜。

2018-01-05 10:11

【有片】港人心中最痛:2017香港樓市回顧

轉眼又到2017年尾聲,總結全年整體樓市表現,筆者只想到一個詞和一個字,就是「破頂」和「貴」。因為除住宅樓價之外、地價、商廈買賣亦不斷破頂,香港樓市破頂聲不絕。

2017-12-30 18:38

【搵錢呢啲嘢】好過住劏房 90後20萬搞配對平台搵室友

本港樓價高企,租金持續攀升,一套兩房或三房的單位,動輒月租萬幾、二萬,讓不少打工仔感覺難以負擔。90後的姚勵賢(Benson)和鄧銘江(Kong)睇中商機,兩年前開發「合租易」(Homates)網上平台,幫業主找租客,幫租...

2017-12-20 10:48

熱門評論

已複製連結